U zvaničnim vladinim dokumentima predviđa se rast od 4,3 odsto za 2021. godinu

Mađarska do ekonomskog rasta uz pomoć države

SvetVesti

29.6.2021 17:53 Autor: Miljan Paunović 0

Mađarska do ekonomskog rasta uz pomoć države Mađarska do ekonomskog rasta uz pomoć države
Mađarska vlada će morati da pruži podršku kako bi se osigurao ekonomski rast od 5,5 odsto ove godine, izjavio je u utorak premijer ove... Mađarska do ekonomskog rasta uz pomoć države

Mađarska vlada će morati da pruži podršku kako bi se osigurao ekonomski rast od 5,5 odsto ove godine, izjavio je u utorak premijer ove zemlje Viktor Orban, dodajući da bi bilo nerealno očekivati brži rast.

Orban vidi poseban problem u građevinskom sektoru zbog rasta cena materijala što, kaže, predstavlja rizik koji može da potkopa jednu od njegovih ključnih ekonomskih mera – podelu bespovratne pomoći porodicama od tri miliona forinti (8.500 evra) za obnovu kuća, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Dodao je da će zato njegova vlada morati da se umeša u rešavanje tog problema.

„Želeo bih da posavetujem sve da budu oprezni“, rekao je on, najavljujući da će vlada u narednim nedeljama preduzeti do 20 „snažnih“ koraka kako bi ekonomija dobila dodatni zamajac.

Orban je naveo da „ekonomija neće sama od sebe porasti za 5,5 odsto“ i poručio „onima koji sanjaju o rastu od šest do sedam procenata, da se vrate u realnost“.

U zvaničnim vladinim dokumentima predviđa se rast od 4,3 odsto za 2021. godinu.

Ekonomisti međutim očekuju brži rast, a jedan od glavnih Orbanovih ekonomskih pomoćnika, bivši viceguverner centralne banke Marton Nađi, rekao je početkom ove godine da je rast od pet do šest procenta dostižan, dodaje britanska agencija.

Centralna banka, koja je prošle sedmice povisila ključnu kamatnu stopu za 30 baznih poena na 0,9 odsto kako bi se suprotstavila rastućim pritiscima na cene dok ekonomija, izlazi iz korona krize i predviđa ekonomski rast za 2021. godinu od 6,2 odsto, nakon prvobitno prognoziranog rasta u rasponu od četiri do šest procenata.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...