SUSEDNA ZEMLJA SNAŽNO STIMULIŠE TRGOVINU KRIPTOVALUTAMA

Mađarska planira da prepolovi porez na bitcoine

BankeEUHi-techLifestyleNovacPoreziPreduzetnikVesti

13.5.2021 17:15 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Mađarska planira da prepolovi porez na bitcoine Mađarska planira da prepolovi porez na bitcoine
Mađarski zakonodavci planiraju da smanje porez na transakcije bitcoina na pola već od sledeće godine. Investitori kriptovaluta u Mađarskoj mogli bi veoma brzo da... Mađarska planira da prepolovi porez na bitcoine

Mađarski zakonodavci planiraju da smanje porez na transakcije bitcoina na pola već od sledeće godine. Investitori kriptovaluta u Mađarskoj mogli bi veoma brzo da dobiju veliku poresku olakšicu, jer zakonodavci žele da učine ovu centralnu evropsku zemlju konkurentnijom nakon pandemije Covid-19.

Ministar finansija Mihalji Varga (Mihály Varga) najavio je vladin program podsticaja do 2022. godine. Kao deo napora za olakšanje nakon Covid-19, zakonodavci razmatraju smanjenje poreza na trgovinu kriptovalutama za 15 odsto u odnosu na trenutnu stopu od 30,5 procenata. Takav potez učinio bi Mađarsku daleko konkurentnijom kad su u pitanju porezi na kapitalnu dobit od kriptovaluta, prenosi Cointelegraph..

Propisi o kriptovalutama su u Mađarskoj nerazvijeni, iako je kupovina i prodaja digitalne imovine klasifikovana kao „drugi prihod“ sa stanovišta oporezivanja. Nakon vrhunca na tržištu bitcoina 2017. godine, trgovina kriptovalutama u Mađarskoj ostala je prilično skromna u poređenju sa drugim zemljama. Međutim, primećen je porast od početka 2021. godine.

Mađarska je bila uključena u preliminarne razgovore oko digitalne valute centralne banke CBDC. U avgustu 2020. godine, predstavnik mađarske Narodne banke pridružio se okruglom stolu sa kolegama iz Švajcarske nacionalne banke, Banke Engleske i drugima u raspravi o potencijalnom uvođenju CBDC.

  • SANJA

    3.3.2022 #1 Author

    Ko zna njima da trguje,taj je sretan covek

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...