MAĐARSKI INVESTITORI DOBRODOŠLI U SRBIJU Siniša Mali se sastao sa Sijatrom

SrbijaVesti

30.4.2020 17:53 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

MAĐARSKI INVESTITORI DOBRODOŠLI U SRBIJU Siniša Mali se sastao sa Sijatrom MAĐARSKI INVESTITORI DOBRODOŠLI U SRBIJU Siniša Mali se sastao sa Sijatrom
Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas u Budimpešti sa ministrom spoljnih i spoljnoekonomskih poslova Mađarske Peterom Sijartom, sa kojim je razgovarao o ekonomskim... MAĐARSKI INVESTITORI DOBRODOŠLI U SRBIJU Siniša Mali se sastao sa Sijatrom

Ministar finansija Siniša Mali sastao se danas u Budimpešti sa ministrom spoljnih i spoljnoekonomskih poslova Mađarske Peterom Sijartom, sa kojim je razgovarao o ekonomskim merama za podršku privredi koje su dve zemlje donele, kao i o stanju ekonomije koje je izazvano pandemijom korona virusa, saopštilo je Ministarstvo finansija

Ministar Mali je nakon sastanka sa mađarskim ministrom izjavio da odlični odnosi između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Mađarske Viktora Orbana govore o tome da odnosi dve zemlje nikada nisu bili bolji.

Foto: Tanjug

On je istakao da ceo svet prolazi kroz nikada veću ekonomsku krizu, i da su pre nekoliko nedelja ekonomisti govorili da je ova kriza slična onoj iz 2008. godine, a sada već govore da viši liči na čuvenu Veliku depresiju iz 1929. godine. U poslednjih 100 godina se nikada nije desilo da ceo svet i cela globalna ekonomija stane. To govori o tome da Mađarska, Srbija i ceo region treba da sarađuju još bolje i još čvršće, kako bismo iz ove krize izašli što pre i nastavili sa našim ekonomskim razvojem.

Siniša Mali je istakao da je razgovor sa ministrom Sijartom je bio veoma konstruktivan i pohvalio je mere koje je mađarska Vlada preduzela kako bi podržala privredu.

On je dodao da je Srbija na krizu odgovorila sa sveobuhvatnim paketom podrške od 5,1 milijarde evra, što je 11 odsto BDP Srbije, a koji podrazumeva odlaganje plaćanja poreza i doprinosa na zarade, direktna plaćanja minimalne zarade za zaposlene, kao i veliku garantnu šemu u smislu jeftinih kredita za obrtna sredstva i obezbeđivanje likvidnosti.

Siniša Mali je dodao da je to dovelo do toga da nije veliki broj ljudi izgubio posao, te da je ovaj program ispunio svoju svrhu i pogodio u cilj.

On je naglasio da je privredni rast Republike Srbije u prvom kvartalu iznosio 5 odsto, dok je na primer pad BDP u EU u istom periodu bio -3,5 odsto, a u SAD pad je – 4,8 odsto.

Foto:Tanjug

Siniša Mali je naročito pozdravio mađarske mere koje su usmerene na pomoć kompanijama koje žele da ulažu u region, dakle i u Srbiju. On je potsetio da je Srbija je prošle godine imala 3,8 milijardi evra stranih direktnih investicija i dodao da su mađarski investitori dobrodošli da dođu i ulažu u Srbiju.

On je dodao da je važna saradnja dve zemlje u velikim infrastrukturnim projektima, kao što su brza pruga Beograd-Budimpešta, a tu je i snabdevanje gasom i projekat Turski tok. Siniša Mali je istakao da će Srbija u narednih mesec – dva završiti sa celokupnim infratrukturnim projektom koji je vezan za Turski tok koji prolazi kroz Srbiju, navodi se u saopštenju.

  • subotica

    1.5.2020 #1 Author

    Na severu Vojvodine mnogo znači mogučnost nastavka saradnje. Novi projekti su uvek dobrodošli za celu Srbiju

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...