Orban zabranom promocije LGBT među decom naljutio Brisel

Mađarskoj preti blokada EU pomoći za ekonomski oporavak

AnalizaEUNovacU fokusuVesti

26.7.2021 16:31 Autor: Vladimir Jokanović 0

Mađarskoj preti blokada EU pomoći za ekonomski oporavak Mađarskoj preti blokada EU pomoći za ekonomski oporavak
Mađarska planira da održi referendum o zakonu koji ograničava školsko učenje o homoseksualnosti i transrodnim pitanjima krajem ove ili početkom iduće godine, najavljeno je... Mađarskoj preti blokada EU pomoći za ekonomski oporavak

Mađarska planira da održi referendum o zakonu koji ograničava školsko učenje o homoseksualnosti i transrodnim pitanjima krajem ove ili početkom iduće godine, najavljeno je iz kabineta mađarskog predsednika Viktora Orbana. Istovremeno, Brisel je najavio pravnu akciju u nameri da suspenduje Mađarskoj sredstva iz Evropskog fonda za ekonomski oporavak.

Budimpešta očekuje da će tokom ove godine dobiti milijardu evra kao prvu tranšu paketa od 7,2 milijarde evra za ekonomski oporavak od pandemije, ali Brisel još nije potpisao odobrenje paketa. Komentarišući najavu referenduma, Evropska komisija saopštila je da se ne meša u izbor političkih metoda u državama članicama, iako mađarski zakon smatra diskriminatornim, prenosi EU Reporter.

Evropska unija zvanično navodi da je razlog zadržavanja novca za Mađarsku zabrinutost zbog korupcije, dok Orban tvrdi da je uzrok kašnjenja kontoverzni zakon. Prema oceni FT, mađarski premijer nudi svoju interpretaciju predstavljajući se kao čuvar mađarskih vrednosti, zbog snaženja političke popularnosti uoči izbora koji ga očekuju iduće godine.

Foto: Tanjug/AP

Evropska komisija izrazila je u prošlonedeljnom izveštaju ozbiljnu zabrinutost zbog vladavine zakona u Poljskoj i Mađarskoj, koja bi mogla da utiče na odluku o transferu milijardi evra iz evropskog fonda za oporavak od pandemije. Predsednica EK Ursula fon der Lajen (Ursula von der Layen) ocenila je mađarski zakon „sramotnim“.

„Ako Mađarska ne bude ispravila ovu situaciju, EK će iskoristiti svoja ovlašćenja koja su joj na raspolaganju kao čuvaru ugovora“, navela je predsednica EK u obraćanju poslanicima Evropskog parlamenta. Tim povodom Orban je izjavio da je očigledno da je Brisel napao Mađarsku zbog zakona o zaštiti dece, kao i da nacionalni zakoni ne dozvoljavaju seksualnu propagandu u vrtićima, školama, na televiziji i u oglasima.

Na evropskom samitu prošlog meseca, lideri država EU kritikovali su Orbana zbog zakona, za koji tvrde da diskriminiše homoseksualce i transrodne osobe, prenosi Reuters. Holandski premijer Mark Rute (Mark Rutte) poručio je Orbanu da poštuje vrednosti EU ili da je napusti. EK je pokrenula nekoliko pravnih postupaka protiv Budimpešte, uključujući pretnju da će joj oduzeti pravo glasa, ali je Mađarska uz pomoć Poljske blokirala te procese.

Novi amandmani na postojeći zakon koji su izazvali negodovanje LGBT zajednice i Brisela, zabranjuju upotrebu materijala koji promovišu homoseksualnost i polne promene u školama, kako se navodi, kao mera za sprečavanje zlostavljanja dece. Orban je najavio da će referendum sadržati pet pitanja, a među njima i – da li podržavate održavanje radionica seksualne orijentacije bez pristanka roditelja i da li verujete da među decom treba promovisati postupak promene pola.

Mađarska vlada saopštila je da može da finansira svoje programe ekonomskog oporavka bez prve tranše novca EU. To „nije posebno teško“, poručili su iz Orbanovog kabineta. „Na mađarsku ekonomiju se gleda mnogo povoljnije nego ranije, tako da možemo mnogo lakše da prikupljamo sredstva na međunarodnim tržištima“, navedeno je u izjavi kabineta premijera.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...