MAKROEKONOMSKA STABILNOST OČUVANA Srbiji nije neophodna finansijska podrška, naredni aranžmani savetodavni, ocenio MMF

IzdvajamoSrbijaVesti

13.10.2020 08:26 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

MAKROEKONOMSKA STABILNOST OČUVANA Srbiji nije neophodna finansijska podrška, naredni aranžmani savetodavni, ocenio MMF MAKROEKONOMSKA STABILNOST OČUVANA Srbiji nije neophodna finansijska podrška, naredni aranžmani savetodavni, ocenio MMF
Srbija je zainteresovana za nastavak saradnje s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i nakon isteka aktuelnog aranžmana „Instrument za upravljanje politikama“ (Policy Coordination Instrument –... MAKROEKONOMSKA STABILNOST OČUVANA Srbiji nije neophodna finansijska podrška, naredni aranžmani savetodavni, ocenio MMF

Srbija je zainteresovana za nastavak saradnje s Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) i nakon isteka aktuelnog aranžmana „Instrument za upravljanje politikama“ (Policy Coordination Instrument – PCI) koji sa tom institucijom ima do januara 2021. godine, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić.

U razgovoru putem video linka sa šefom Delegacije Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Janom Kesom Martejnom o sprovođenju petog i poslednjeg aranžmana vlade Brnabić istakla je da ovakva saradnja najbolje promoviše Srbiju kao ekonomski stabilnu državu i poželjno tržište za ulaganje.

Šef Delegacije MMF istakao je da je veoma zadovoljan činjenicom da Srbiji nije neophodna finansijska podrška, i da bi naredni aranžmani mogli biti savetodavnog karaktera.

TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Kada je reč o privrednom rastu u 2020. godini, Martejn je konstatovao da postoji makroekonomska stabilnost, da je Srbija napredovala više od prvobitnih projekcija, čime je pokazala, uprkos teškim uslovima zbog pandemije korona virusa, stabilnost i mogućnost brzog oporavka. S obzirom na ovakve pokazatelje, u 2021. godini očekuje još brži oporavak srpske privrede.

Narednoj vladi prioritet će biti program „Srbija 2025“, jer su njime obuhvaćeni svi ključni infrastrukturni projekti. To se odnosi, kako je kazala Brnabić, na još veću aktivnost u građevinskom sektoru i nastavak izgradnje velikih infrastrukturnih projekata, što će pozitivno uticati i na povećanje privrednog rasta.

Predsednica Vlade Srbije najavila je i dalja ulaganja u poljoprivredu. Ohrabruje, kako je istakla, privredni rast ovog sektora, za koji se ove godine očekuje da će iznositi pet odsto.

Značajna je podrška i IT industriji, koja ima veliki potencijal, i trenutno učestvuje sa gotovo šest odsto u ukupnom BDP države. Srpska ekonomija treba da bude zasnovana na znanju i inovacijama, što podrazumeva veća ulaganja u obrazovanje, nauku, inovacije i nove tehnologije.

Sagovornici su se saglasili da su kapitalna ulaganja apsolutni prioritet, kao i da je neophodno zadržati fiskalnu disciplinu u budžetu za narednu godinu. Kada je u pitanju nastavak saradnje sa MMF, najavljeno je da će dogovori, po završetku aktuelnog aranžmana, uskoro biti i konkretizovani.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...