FED nagovestio postepenu promenu monetarne politike

Maksimalna zaposlenost ključna za oporavak ekonomije SAD

BankeNovacSvetVesti

27.8.2021 17:34 Autor: Vladimir Jokanović 0

Maksimalna zaposlenost ključna za oporavak ekonomije SAD Maksimalna zaposlenost ključna za oporavak ekonomije SAD
Američke Federalne rezerve (FED) počeće da napuštaju politiku nultih kamata ove godine sve dok se zaposlenost bude poboljšavala, rekao je u petak predsedavajući FED... Maksimalna zaposlenost ključna za oporavak ekonomije SAD

Američke Federalne rezerve (FED) počeće da napuštaju politiku nultih kamata ove godine sve dok se zaposlenost bude poboljšavala, rekao je u petak predsedavajući FED Džerom Pauel (Jerome Powell), nagoveštavajući početak kraja hitnog odgovora centralne banke na recesiju izazvanu pandemijom.

FED od početka pandemije otkupljuje državne obveznice za 120 milijardi dolara mesečno, a u poslednja tri meseca tekuće godine, moglo bi doći do smanjenja obima tog otkupa, prenosi ABC News. Potezi FED mogli bi dovesti do rasta troškova zaduživanja.

U virtuelnom obraćanju guvernerima federalnih centralnih banaka, Pauel je naglasio da početak sužavanja otkupa obveznica ne signalizira plan za početak povećanja referentne kratkoročne kamatne stope FED, koja se održava oko nule od marta 2020. godine. Povećanje kamatnih stopa verovatno neće početi sve dok FED ne završi sa smanjenjem otkupa obveznica.

Međutim, Pauel je rekao da je inflacija dovoljno porasla da ispuni test „značajnog daljeg napretka“ ka inflatornom cilju FED od dva odsto godišnje, što je bilo potrebno za početak smanjenja državnih mera. Takođe, postignut je „jasan napredak“ kao cilju FED o maksimalnoj zaposlenosti.

Foto: Tanjug/AP

Istovremeno, on je naveo da centralna banka prati ekonomski uticaj visoko zarazne delta varijante korona virusa, koja je izazvala nagli porast broja novozaraženih, posebno na jugu i zapadu SAD. On je ocenio da delta varijanta Covid-19 predstavlja „kratkoročni rizik“, kao i da su izgledi za nastavak napretka ka maksimalnoj zaposlenosti dobri.

Nagli porast inflacije doveo je u pitanje politiku FED ultra niskih kamatnih stopa, kako u Kongresu, tako i među običnim građanima, koji su pritisnuti rastom cena. Inflacija u julu bila je za 3,6 procenata veća u odnosu na isti mesec prošle godine, ali se mesečni rast inflacije usporio sa 0,5 na 0,3 odsto.

Foto: Youtube screenshot

Prema rečima Pauela, ako bi FED smanjio svoje stimulanse „kao odgovor na faktore koji se pokažu privremenim“, to bi moglo nepotrebno da uspori zapošljavanje i druge vitalne ekonomske aktivnosti koje suzbijaju inflaciju. On je takođe primetio da iako su prosečne plate porasle, one se nisu dovoljno povećale da izazovu strah od „spirale vrednosti zarada“, kao što se dogodilo tokom perioda visoke inflacije pre 50 godina.

Berzanski indeksi S&P 500 i Nasdaq dostigli su rekordne vrednosti nakon što je Pauel signalizirao da će američka centralna banka ostati strpljiva dok pokušava da vrati ekonomiju do pune zaposlenosti, prenosi Reuters. Svih 11 velikih sektora iz S&P 500 je poraslo, a energija, materijali i komunikacione usluge ojačali su za po jedan odsto. Vrednosti američkih akcija pale su u četvrtak sa istorijskih maksimuma zbog lošeg razvoja situacije u Avganistanu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...