U godini korona virusa porasla vrednost izvoza MSPP sektora

Mala i srednja preduzeća nastavljaju trend rasta

Vesti

4.10.2021 11:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 6

Mala i srednja preduzeća nastavljaju trend rasta Mala i srednja preduzeća nastavljaju trend rasta
Mala i srednja preduzeća zadržala su trend rasta i u 2020. godini, te beleže veći broj preduzeća, zaposlenost i BDP, pokazala je analiza Ministarstva... Mala i srednja preduzeća nastavljaju trend rasta

Mala i srednja preduzeća zadržala su trend rasta i u 2020. godini, te beleže veći broj preduzeća, zaposlenost i BDP, pokazala je analiza Ministarstva privrede.

U zvaničnom saopštenju ministarstva dodaje se da su srednja i mala preduzeća u godini korona virusa uspela su da ostvare i rast izvoza.

Analiza poslovanja malih i srednjih preduzeća i preduzetnika u 2020. godini pokazala je da je produktivnost poslovanja u godini korona virusa bila za 2,1 odsto veća nego lane. Takođe, prosečna bruto domaća vrednost (BDV) po zaposlenom u sektoru za mala i srednja preduzeća (MSPP) povećana je sa 1,79 miliona na 1,83 miliona dinara.

Broj MSPP subjekata je porastao za tri odsto, čemu je najviše doprinelo povećanje broja preduzetnika za 3,5 odsto.

Prema podacima ministarstva, grupa mikro preduzeća uvećana je za jedan odsto, srednjih za 2,6 odsto, dok je broj malih preduzeća imao najveću stopu rasta, od čak 5,6 odsto.

U godini korona virusa vrednost izvoza MSPP sektora povećana je za 2,7 odsto. Najznačajnije povećanje zabeleženo je kod srednjih preduzeća (3,6 odsto).

Pozitivnu razliku u međugodišnjem periodu ostvarila su i mala preduzeća, čiji je izvoz veći za 8,8 milijardi dinara, ili za 4,3 odsto.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...