južna azija se sprema za novu fazu u borbi protiv Covida-19

Malezija će krajem oktobra početi da tretira Covid-19 kao endemsku bolest

LifestyleSvetVestiZdravlje

7.9.2021 18:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Malezija će krajem oktobra početi da tretira Covid-19 kao endemsku bolest Malezija će krajem oktobra početi da tretira Covid-19 kao endemsku bolest
Malezija će početi sa lečenjem korona virusa kao endemske bolesti krajem oktobra, izjavio je u utorak državni ministar međunarodne trgovine i industrije Muhamed Azmin... Malezija će krajem oktobra početi da tretira Covid-19 kao endemsku bolest

Malezija će početi sa lečenjem korona virusa kao endemske bolesti krajem oktobra, izjavio je u utorak državni ministar međunarodne trgovine i industrije Muhamed Azmin Ali (Mohamed Azmin Ali).

Covid-19 bi bio endemičan kada virus SARS-CoV-2,  koji uzrokuje bolest i postane stalno prisutan u zajednici i nastavi da cirkuliše među ljudima. Druge endemske bolesti uključuju gripu, dengu i malariju, prenosi CNBC.

Malezija se bori da umanji porast dnevnih slučajeva korona virusa, zbog čega je vlada uvela više rundi zatvaranja. Centralna banka zemlje prošlog meseca je smanjila prognozu ekonomskog rasta 2021. godine sa tri na četiri odsto. Ali, ekonomija Malezije je i dalje otporna, a oporavak je rezultat bolje spoljne potražnje i tekućih infrastrukturnih projekata, istakao je Azmin.

 „Pristupačnost i dostupnost vakcina ključni su faktori u osiguravanju održivog ekonomskog oporavka“, naveo je ministar za CNBC „Skuavk Bok Asia“. Kako napominje, očekuje se da će više od 75 odsto odrasle populacije Malezije biti potpuno vakcinisano do kraja oktobra. Prema zvaničnim podacima, trenutno je 88 odsto odraslih osoba – ili oko 63 procenta ukupne populacije – primilo najmanje jednu dozu vakcine protiv Covida-19.

Ministar zdravlja Khari Jamaludin (Khairi Jamaluddin) najavio je da će malezijska vlada pojednostaviti pojedine mere socijalnog distanciranja u narednim sedmicama. Maske za lice će i dalje biti potrebne, kako bi se ograničilo širenje korona virusa.

Globalni lanci snabdevanja

Osim Malezije, zemlje jugoistočne Azije, uključujući Indoneziju, Tajland, Vijetnam i Filipine, doživele su porast zaraženih delta sojem korona virusa. Jugoistočna Azija igra važnu ulogu u globalnom proizvodnom lancu snabdevanja, posebno u oblasti poluprovodnika, napomenuo je glavni ekonomista za ASEAN u HSBC –u,  Jozef Inkalkatera ( Joseph Incalcaterra).

Inkalkatera je za CNBC -ov „Skuavk Bok Asia“ izjavio da je Malezija veliki proizvođač automobilskih poluprovodnika za koje nije postojala ponuda usled virusa. Srećom, više proizvodnih kapaciteta u Maleziji se vraća na mrežu, napomenuo je ekonomista.

„Ali ako pogledate Vijetnam – koji je, naravno, ključni proizvođač odeće, različitih vrsta, posebno na jugu zemlje – to će imati uticaja narednih nedelja i meseci“, naglasio je on.

Vijetnam je zatvorio svoj najveći grad i poslovno središte Ho Chi Minh Citi, koji se nalazi na jugu zemlje. Međutim, grad bi mogao tokom sledeće faze ponovo da uspostavi ekonomiju, preneo je Reuters, a piše CNBC.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...