Pravo da konkurišu imaju preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća, kao i timovi fizičkih lica

Malim biznisima milion dolara bespovratne pomoći

BiznisBolji posaoInvesticijeNovacSrbijaVesti

30.3.2021 16:48 Autor: Marija Jovanović 4

Malim biznisima milion dolara bespovratne pomoći Malim biznisima milion dolara bespovratne pomoći
U saradnji sa Vladom Srbije i uz podršku kompanije Philip Morris, NALED je u utorak objavio javni poziv za dodelu prvih milion dolara bespovratnih... Malim biznisima milion dolara bespovratne pomoći

U saradnji sa Vladom Srbije i uz podršku kompanije Philip Morris, NALED je u utorak objavio javni poziv za dodelu prvih milion dolara bespovratnih sredstava malim biznisima i svima koji žele da digitalizuju svoje poslovanje i ulažu u razvoj inovativnih proizvoda i usluga kako bi otvorili nova radna mesta i osvojili nova tržišta.

Prvi godišnji konkurs organizovan je u okviru trogodišnjeg projekta StarTech, vrednog pet miliona dolara.

“Projekat StarTech doprinosi ostvarenju ključnih prioriteta Vlade Srbije, a to su digitalizacija i ubrzani privredni razvoj zasnovan na nauci, kreativnosti i novim tehnologijama. Zajedno ćemo raditi na povezivanju fakulteta, naučno-istraživačkih centara i privrede sa ciljem razvoja inovativnih proizvoda i usluga”, kazao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, aktivnosti predviđene na ovom projektu prepoznate su i uvrštene kao mere u Akcionom planu za sprovođenje Strategije pametne specijalizacije za period 2021-2027. koju je pripremilo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Pravo apliciranja za bespovratna sredstva u okviru StarTech programa imaju preduzetnici, mikro, mala i srednja preduzeća, kao i timovi fizičkih lica do pet članova, a rok za prijavu je 4. jun, objasnio je direktor odeljenja za preduzetništvo i investicije u NALED Dušan Vasiljević.

U okviru prvog poziva moći će da konkurišu za ukupno milion dolara, a visina granta zavisiće od programa za koji apliciraju i u zavisnosti od toga mogu dobiti sredstva u iznosu od 15.000 do 100.000 dolara.

Direktor korporativnih poslova za region jugoistočne Evrope u kompaniji Philip Morris Ivan Miletić, koja je obezbedila i finansijsku podršku, kazao je da je njihov motiv bio da pomognu državi da izgradi ekosistem koji će biti privlačan za poslovanje inovativnih kompanija.

Prema podacima Zavoda za statistiku, 69 odsto velikih privrednih društava u Srbiji je inovativno, dok je taj procenat kod manjih preduzeća znatno niži – svega 47 odsto. Jedan od ključnih izazova upravo je slaba dostupnost finansiranja inovativnih projekata. 

Kroz prvi stub projekta, u naredne tri godine putem grantova biće dodeljeno više od 3,5 miliona dolara i tim sredstvima podržano oko 100 domaćih startap timova, preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća. Uz to će biti obezbeđeno i nekoliko hiljada sati ekspertske podrške. 

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...