U čitavom regionu vodi Dacia, iz naše zemlje JP Elektroprivreda Srbije

Među 100 kompanija sa najvećim prihodima u Jugoistočnoj Evropi 12 preduzeća iz Srbije

RegionSvetVesti

18.10.2021 12:11 Autor: Redakcija Biznis.rs 4

Među 100 kompanija sa najvećim prihodima u Jugoistočnoj Evropi 12 preduzeća iz Srbije Među 100 kompanija sa najvećim prihodima u Jugoistočnoj Evropi 12 preduzeća iz Srbije
U skladu sa globalnim ekonomskim padom izazvanim pandemijom korona virusa, kombinovani prihod sto najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi pao je u 2020. godini za... Među 100 kompanija sa najvećim prihodima u Jugoistočnoj Evropi 12 preduzeća iz Srbije

U skladu sa globalnim ekonomskim padom izazvanim pandemijom korona virusa, kombinovani prihod sto najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi pao je u 2020. godini za sedam odsto, odnosno na 120 milijardi evra, pokazuje 14. izdanje liste SEE TOP 100 koje je danas objavio SeeNews.

Poređenja radi, u rekordnoj 2019. godini, vodećih 100 kompanija ostvarilo je 129,3 milijardi evra prihoda.

Iako je pad prihoda najvećih kompanija u regionu bio relativno skroman, imajući na umu kriznu situaciju, njihov kombinovani profit smanjio se za četvrtinu, odnosno na 3,5 milijarde evra, brišući trogodišnju dobit, kaže se u zvaničnom saopštenju.

Automobile Dacia, poslovna jedinica francuske kompanije Renault, sedmu godinu zaredom vodi na rang listi, iako su joj prihodi smanjeni za 26 odsto međugodišnje, i iznose 3,8 milijardi evra. Kada je reč o profitu, zarada je prepolovljena na 61 milion evra, a zbog krize izazvane korona virusom, kompanija je morala da obustavi proizvodnju na više od mesec dana. Pored toga, kao i drugi proizvođači automobila, Dacia se suočila sa ozbiljnim nedostatkom delova, kao što su poluprovodnici, zbog čega je takođe morala da obustavi proizvodnju u nekoliko navrata. 

Prvoplasiranih pet kompanija iz Srbije na listi Top 100 za Jugoistočnu Evropu (iznosi su u milionima evra)/Izvor: Olaf&McAteer

Na ovogodišnjoj listi SEE TOP 100 našlo se i dvanaest srpskih kompanija. JP Elektroprivreda Srbije najbolje je rangirana i nalazi se na osmom mestu, sa prihodima od 2,6 milijarde evra u 2020. godini.

JP EPS BEOGRAD

BALKANSKA 13, 11000 Beograd (Stari Grad), Srbija

Poslovni prihodi (EUR):
2.549.655.163,03 (2020)
Broj zaposlenih:
24.478 (2020)

„Po prvi put otkako je SeeNews, pre petnaest godina počeo da objavljuje svoju rang listu najvećih kompanija u Jugoistočnoj Evropi, veleprodajne i maloprodajne kompanije prestigle su naftni i gasni sektor, čime su postale lideri po ukupnim prihodima, dobiti i broju kompanija koje se rangiraju. Snažan učinak sektora rezultat je naglog porasta e-trgovine zbog ograničenja kretanja ljudi povezanih s pandemijom, lakših procesa plaćanja putem interneta i razvoja novih mogućnosti finansiranja. Pandemija korona virusa ubrzala je trend koji već postoji nekoliko godina”, prokomentarisala je Nevena Krasteva, glavna urednica SeeNewsa.

S druge strane, naftne i gasne kompanije na SEE TOP 100 rang listi zabeležile su pad svog kombinovanog prihoda za četvrtinu zbog globalnog ekonomskog pada, niskih globalnih cena i zabrana putovanja, čineći da ovaj sektor ima najveći gubitak na ovoj rang listi. Globalni prelazak na zelenu energiju snažno utiče i na razvojne strategije naftnih i gasnih kompanija, primoravajući ih da transformišu svoje aktivnosti.

Uprkos milionima evra pomoći, ekonomije u regionu su se smanjile za oko 6%. U zemljama u kojima turizam generiše veliki deo bruto domaćeg proizvoda, ekonomski pad je bio najveći, prelazeći 15% u Crnoj Gori. Direktne strane investicije, glavni pokretač rasta u regionu, takođe su naglo opale. Prekid u ponudi i mala potražnja pogodili su podjednako domaća preduzeća i njihove glavne trgovinske partnere u inostranstvu.

  • Milovan94

    18.10.2021 #1 Author

    Odlicno

    Odgovori

  • Anna

    18.10.2021 #2 Author

    Koje su ostale srpske kompanije sa ove liste?

    Odgovori

    • STRELAC

      3.6.2022 #3 Author

      Pa imas na listi.Jedan Maxi ima vece prihode od Telekoma Srbija.To moze samo u Srbiji.

      Odgovori

  • GocaBG

    18.10.2021 #4 Author

    Eto i nas na pozitivnoj listi…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...