MEĐU 303 OBOLELA U SRBIJI I DVE BEBE, preminule četiri osobe

SrbijaVesti

25.3.2020 11:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

MEĐU 303 OBOLELA U SRBIJI I DVE BEBE, preminule četiri osobe MEĐU 303 OBOLELA U SRBIJI I DVE BEBE, preminule četiri osobe
U Srbiji su, prema poslednjim podacima, korona virusom zaražene 303 osobe, među kojima su i dve bebe, a od posledica novog virusa preminule su... MEĐU 303 OBOLELA U SRBIJI I DVE BEBE, preminule četiri osobe

U Srbiji su, prema poslednjim podacima, korona virusom zaražene 303 osobe, među kojima su i dve bebe, a od posledica novog virusa preminule su ukupno četiri osobe. Četvrta žrtva korona virusa u Srbiji je doktorka iz Prokuplja koja je imala drugih zdravstvenih komplikacija.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar potvrdio je u utorak uveče da se beba stara 28 dana koja je zaražena korona virusom nalazi u bolnici „Dragiša Mišović“ i naveo da druga beba koja je pozitivna na korona virus nije imala nikakve tegobe niti komplikacije, te da se nalazi u kućnoj izolaciji.

Četvrta žrtva korona virusa u Srbiji je doktorka ginekolog (59) iz Prokuplja koja je  bila dugogodišnji neregulisani dijabetičar, bila je na respiratoru od 21. marta i preminula je u utorak u popodnevnim satima, rekao je Lončar.  “Nažalost, bio je težak oblik, lekari su se borili, ali nisu uspeli da joj se izbore za život. Molim vas, poslušajte savete da ne dolazimo u ovu situaciju”, rekao je Lončar za RTS.

Pre dva dana, u bolnici „Dragiša Mišović“ preminula je takođe šezdesetogodišnja žena, koja nije imala ranija oboljenja. Od posledica korona virusa preminuli su i 92-godišnja starica, kao i muškarac star 59 godina, koji je imao prethodne bolesti. Do 15 časova u utorak, u laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 916 osoba.

Na bolničkom lečenju nalaze se 152 osobe zaražene virusom korona, dok je 21 pacijent na respiratoru. Od korona virusa izlečeno je 15 osoba, među kojima i jedna devojka koja boluje od dijabetesa. Prema podacima sa sajta covid19.rs , u utorak su registrovane nove 54 zaražene osobe, od kojih je njih 27 hospitalizovano, a 27 se nalazi u kućnim uslovima.

Zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Batut Darija Kisić Tepavčević najavila je u utorak uvođenje novih mera u borbi sa korona virusom, i istakla da, s obzirom da najveći broj osoba, gotovo 80 posto ima ili blage klinične oblike koje liče na prehladu ili nema nikakve simptome, može da se pretpostavi da je stvarni broj zaraženih ili potencijalno onih koji nose infekciju – pet do 10 puta veći, znači potencijalno 1.500 do 3.000 ljudi su rezervoari ove infekcije i mogu da je šire.

Epidemiolog Predrag Kon najavio je da će, u okviru novih mera protv korona virusa, svi ukućani zaraženih virusom korona bitie testirani, kao i svi sa kojima je zaraženi bio u kontaktu pre toga. On je, pojašnjavajući nove mere na konferenciji za medije u Vladi Srbije, dodao da će i svi koji su došli iz inostranstva, a bili su 14 dana u karantinu, moći da se testiraju. „Ova strateška promena nije ništa novo u epidemiologiji, već potpuno poznato. Sada nalazimo snage da idemo na totalnu, striktnu izolaciju”, rekao je Kon.

On je naveo i da postoji mogućnost da se osoba koja je imala korona virus ponovo zarazi, ali da bi u tom slučaju infekcija verovatno bila neuporedivo blaža. “Vrlo je verovatno da i kod ovog novog virusa može doći do reinfekcija, ali to ne znači da će se to dogoditi iste godine i da će biti ista infekcija. Verovatno će biti neuporedivo blaža, ali da o tome ne spekulišemo sada jer ništa ne znamo”, rekao je Kon.



Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...