Paket mera meksičke banke

Meksiko se bori sa inflacijom

BankeNovacSvetVesti

5.10.2021 09:22 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Meksiko se bori sa inflacijom Meksiko se bori sa inflacijom
„Ciklus povećanja kamatnih stopa meksičke banke još nije završen, a za očekivati je još povećanja usled zabrinutosti zbog inflacije, iako će svi potezi monetarne... Meksiko se bori sa inflacijom

„Ciklus povećanja kamatnih stopa meksičke banke još nije završen, a za očekivati je još povećanja usled zabrinutosti zbog inflacije, iako će svi potezi monetarne politike zavisiti od dolaznih podataka“, rekao je zamenik guvernera meksičke banke Džonatan Hit (Jonathan Heath).

Izražavajući zabrinutost zbog neočekivane inflacije, Banxico je, očekivano, povisio referentnu kamatnu stopu za 25 baznih poena na 4,75 odsto.

„Po mom ličnom mišljenju ciklus povećanja još nije završen. Naravno, to će mnogo zavisiti od razvoja mnogih pokazatelja“, rekao je Hit za Reuters.

Postoje i protivnici odluke o ovakvoj monetarnoj politici koji se su istakli da je povećanje kamata neefikasna mera i da može biti kontraproduktivna. U prezentaciji koju je objavila banka, pojedinci su tvrdili da se odluke o monetarnoj politici mogu tumačiti kao pokazatelji da posmatrana inflacija ima relativno trajan karakter.

Banxico je povećao ključnu kamatu za četvrtinu procentnog poena na svaka od svoja tri poslednja sastanka i u tom smislu, mislim da se većina nas slaže da je očigledno da se povećanje inflacije oseća u praktično svim sektorima“, rekao je Hit. „Potezi monetarne politike trebalo bi da pomognu suzbijanju inflacije krajem ove ili početkom sledeće godine“.

Meksičke potrošačke cene su tokom prve polovine septembra porasle za 0,42 odsto i dostigle godišnju stopu inflacije od 5,87 odsto, iznad 5,59 odsto za avgust i daleko iznad ciljane stope Banxica od tri odsto.

Heath je rekao da je tokom septembra ukupna inflacija verovatno bila vrlo blizu šest odsto, a bazna inflacija, koja ne uključuje nestabilne cene hrane i energije blizu pet odsto.

Nacionalna statistička agencija Meksika INEGI objaviće u toku nedelje podatke o inflaciji u septembru.

„Procena je da će inflacija verovatno dostići vrhunac u februaru ili martu i početi da opada u drugom kvartalu 2022. godine i dostići cilj banke od tri odsto u trećem kvartalu 2023. godine“, rekao je Hit.

Dok je Banxico naglasio da se očekuje da će problemi koji utiču na inflaciju biti prolazni, Hit je rekao da bi negativna kretanja mogla imati jak uticaj na proces formiranja cena.

„Velika je zabrinutost zbog opšteg povećanja cena i zato moramo poslati poruku da preduzimamo mere kako bismo da pokušali sprečimo da inflacija konstantno raste“, rekao je Hit.

On je podvukao da su inflaciju podstakli spoljni faktori, poput globalnog nedostatka poluprovodnika i domaćih problema, kao što je u više navrata bila blokada železnica u Meksiku, što utiče na normalno snabdevanje tržišta.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...