MICROSOFT NAJBOLJA AMERIČKA KOMPANIJA PO KVALITETU UPRAVLJANJA Prošlogodišnji lider Amazon ove godine tek četvrti

Firme u fokusuSvetU fokusuVesti

16.12.2020 18:03 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

MICROSOFT NAJBOLJA AMERIČKA KOMPANIJA PO KVALITETU UPRAVLJANJA Prošlogodišnji lider Amazon ove godine tek četvrti MICROSOFT NAJBOLJA AMERIČKA KOMPANIJA PO KVALITETU UPRAVLJANJA Prošlogodišnji lider Amazon ove godine tek četvrti
Na rang listi američkih kompanija po kvalitetu upravljanja, koju vodi Druker Institut (Drucker Institute), ove godine na prvom mestu je kompanija Microsoft, a na... MICROSOFT NAJBOLJA AMERIČKA KOMPANIJA PO KVALITETU UPRAVLJANJA Prošlogodišnji lider Amazon ove godine tek četvrti

Na rang listi američkih kompanija po kvalitetu upravljanja, koju vodi Druker Institut (Drucker Institute), ove godine na prvom mestu je kompanija Microsoft, a na drugom i trećem su Apple i IBM. Prošlogodišnji lider, Amazon ove godine je pao na četvrtu poziciju, pre svega zbog niže ocene za inovativnost, iako je u toj kategoriji i dalje bolje ocenjen od bilo koje druge kompanije.

Takođe, Amazon se našao na meti kritika javnosti zbog odnosa prema svojim zaposlenima. Prvih pet zatvara matična kompanija Google- Alphabet. Interesantno je da su tehnološke kompanije zauzele prvih pet mesta na ovoj prestižnoj rang listi 250 kompanija (Management Top 250).

Foto: Tanjug/AP

Glavni kriterijumi za plasman na ovoj rang listi su zadovoljstvo klijenata, razvoj i angažman zaposlenih, inovacije, društvena odgovornost i finansijska snaga.

Šesto i sedmo mesto takođe zauzimaju tehnološke kompanije – Cisco Systems i Intel, a tek onda slede Procter & Gamble na osmoj poziciji, dok je na devetom mestu Johnson & Johnson. Rang listu prvih 10 najuspešnijih američkih kompanija po kvalitetu upravljanja zaključuje HP.

Interesantno je da je Facebook tek na 12. mestu na ovoj rang listi, jer ima neproporcionalno nisku ocenu zadovoljstva korisnika u poređenju sa ostalim kategorijama, što se pripisuje kritikama zbog ugrožavanja privatnosti podataka.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...