Napetost na granici Poljske i Belorusije

Migranti jurišaju, a Varšava i Brisel optužuju Lukašenka

EUSvetU fokusuVesti

10.11.2021 14:31 Autor: Vladimir Jokanović 0

Migranti jurišaju, a Varšava i Brisel optužuju Lukašenka Migranti jurišaju, a Varšava i Brisel optužuju Lukašenka
Zbog eskalacije migrantske krize na istočnim granicama Evropske unije, u baltičkim republikama i Poljskoj, poslednjih dana vlada u Varšavi razmatra mogućnost da potpuno zatvori... Migranti jurišaju, a Varšava i Brisel optužuju Lukašenka

Zbog eskalacije migrantske krize na istočnim granicama Evropske unije, u baltičkim republikama i Poljskoj, poslednjih dana vlada u Varšavi razmatra mogućnost da potpuno zatvori granicu sa Belorusijom iz koje su od utorka veće grupe migranata silom pokušale da pređu u Poljsku.

„Razmatramo takav scenario. Šaljemo informacije vlastima Belorusije da preti takva opasnost ukoliko ne prestanu sa svojim aktivnostima“, kazao je danas portalu Virtualna Polska portparol vlade Pjotr Miler, prenosi N1.

U utorak je u pratnji beloruskih službi blizu graničnog prelaza kraj poljske Kužnjice stigla grupa od oko 800 migranata, uglavnom iz Iraka i Srednjeg istoka, mahom mladji muškaraci, ali i žene sa decom. Oni su pokušali da se silom preko bodljikave žice probiju u Poljsku, ali zaustavili su ih kordoni policajaca i suzavac.

Noć su proveli pod šatorima u šumi, a kako je u sredu saopštila Granična straža Poljske, za sada nema priprema za novi proboj te grupe na poljsku teritoriju, dok je zvanični granični prelaz u Kužnjici od utorka zatvoren za saobraćaj i promet roba.

Foto: Tanjug/AP

„Imali smo tri veća pokušaja prelaska granice za 24 sata, oko 100 osoba kod mesta Krinke, oko 200 u Bjalovježi i tokom noći nekoliko desetina osoba pokušalo je da pređe granicu blizu mesta Dubiče Cerkjevne. Te osobe su uhvaćene i vraćene u Belorusiju“, saopštila je poljska Granična straža.

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko prokomentarisao je aktuelnu napetu situaciju na granici s Poljskom u razgovoru za ruski list Nacionalna odbrana. On je ocenio da je slanje poljske vojske na granicu pokušaj zastrašivanja.
Podsetimo, Varšava je poslala trupe zbog sve većeg broja migranata koji iz Belorusije pokušavaju da pređu poljsku granicu. Varšava tvrdi da se sa druge strane granice nalaze beloruske vojne trupe. Varšava tvrdi da Belorusija namerno koristi migrante „kao oružje“, a da je pravi pokretač ovog „asimetričnog ratovanja“ Moskva, a ne Minsk.

„Nije nam cilj da provociramo bilo koga, samo branimo svoje interese. Tražiti oružani sukob usred Evrope bilo bi samoubistvo, naročito pošto bi svaki pogrešan korak odmah uvukao i Rusiju u ovaj vrtlog. Nisam ludak, veoma dobro razumem u šta se ovo može pretvoriti. Mi smo svesni, znamo svoje mesto, ali nećemo biti na kolenima“, izjavio je pored ostalog Lukašenko, prenosi Advance, pozivajući se na TASS i RT.

Foto: Tanjug/AP

U Varšavu stiže predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) da sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim razmotri kako da se suzbije dalja eskalacija migrantske krize na novootvorenoj istočnoj trasi, nakon što je i EU, kao i Poljska i baltičke zemlje, optužila Lukašenka da koristi migrante kao instrument u hibridnom ratu da destabilizuje EU.

EU nudi Poljskoj da na granicu sa Belorusijom pošalje graničare Fronteksa, poljska opozicija traži da se započnu političke konsultacije sa saveznicima u NATO, po članu 4, kako bi se eskalacija krize digla na međunarodni nivo. Međutim, vlada premijera Moravjeckog za sada te predloge odbija, tvrdeći da je je Poljska u stanju da sama odbrani granicu.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...