Da li će novi zakon sprečiti višedecenijsko maltretiranje građana?

Milicajci će zbog velike buke oduzimati zvučnike i instrumente

SrbijaVesti

4.6.2021 09:48 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Milicajci će zbog velike buke oduzimati zvučnike i instrumente Milicajci će zbog velike buke oduzimati zvučnike i instrumente
Zainteresovane strane za Nacrt zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini, moći će da daju svoje sugestije do 23. juna, kada se završava... Milicajci će zbog velike buke oduzimati zvučnike i instrumente

Zainteresovane strane za Nacrt zakona o zaštiti od buke u životnoj sredini, moći će da daju svoje sugestije do 23. juna, kada se završava javna rasprava.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić je izjavio da će komunalna milicija biti opremljena mobilnim aparatima za merenje buke na licu mesta, a jedna od mera koje će izricati jeste oduzimanje aparata ili instrumenata sa kojeg se emituje muzika.

„Tako ćemo da zaštitimo građane od buke i maltretiranja kojem su izloženi godinama. Ove mere su u u korist većine ugostitelja koji poštuju sve propise. Naravno, oni koji su bahati biće sankcionisani“, rekao je Vesić.

Foto: Pexels/Kampus Production

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je objasnila da se radi o usklađivanju regulative u oblasti buke sa Evropskom unijom.

„Preciznije je definisano šta je buka u životnoj sredini, proširena je lista izvora buke, kao i nadležnih organa za izradu strateških karata buke i akcionih planova. Nacrtom se uređuju subjekti zaštite od buke, mere i uslovi zaštite, pristup informacijama o buci, nadzor i druga pitanja od značaja za zaštitu životne sredine sredine i zdravlje ljudi“, rekla je Vujović.

Foto: Ministarstvo zaštite životne sredine

Na inicijativu građana, prema njenim rečima, u zakon su uneta dva člana koja se odnose na nadležnost za merenje buke u ugostiteljskim objektima. Zaduženje će pripasti komunalnoj miliciji u jedinicama lokalne samouprave.

„Građani godinama imaju problem s bukom u gradskim zonama, koja dolazi iz pojedinih ugostiteljskih i drugih objekata koji emituju buku, što je posebno izraženo u stambenim zonama“, podsetila je ministarka i dodala da će zakon i podzakonski akti efikasnije rešavati te probleme.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...