PRODUŽENA REPO LINIJA EVROPSKE CENTRALNE BANKE

Milijardu evra ECB za likvidnost srpskog finansijskog sistema

BankeNovacSrbijaVesti

4.2.2021 12:50 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Milijardu evra ECB za likvidnost srpskog finansijskog sistema Milijardu evra ECB za likvidnost srpskog finansijskog sistema
Narodna banka Srbije (NBS) i Evropska centralna banka (ECB) postigle su dogovor o produženju trajanja preventivne repo linije putem koje bi ECB, u slučaju... Milijardu evra ECB za likvidnost srpskog finansijskog sistema

Narodna banka Srbije (NBS) i Evropska centralna banka (ECB) postigle su dogovor o produženju trajanja preventivne repo linije putem koje bi ECB, u slučaju potrebe, Narodnoj banci Srbije mogla obezbediti dodatnu likvidnost u evrima, i koju bi NBS zatim dalje obezbedila domaćem finansijskom sistemu.

Ova repo linija, uspostavljena je u julu 2020. godine sa planom da traje do kraja juna 2021. godine. Na ovaj način, njeno trajanje je produženo za devet meseci, do marta 2022. godine. NBS ističe da je na ovaj način nastavljena uspešna saradnja sa centralnom monetarnom institucijom evrozone.

Repo linija pruža mogućnost NBS da od ECB pozajmi najviše milijardu evra, pri čemu svako pojedinačno korišćenje sredstava može biti na rok od najviše tri meseca.

Evrozona
Foto: Piaxabay.com

U NBS kažu da srpska centralna banka do sada nije imala potrebu da koristi sredstva po osnovu repo linije ECB, a ne očekuju da bude korišćena ni u narednom periodu, već da posluži kao dodatni garant sigurnosti i stabilosti finansijskog sistema zemlje.

U Narodnoj banci posebno naglašavaju da su i dinarska i devizna likvidnost u domaćem finansijskom sistemu na visokom nivou, i da nijednog trenutka tokom aktuelne pandemijske krize nisu bile ugrožene. Posebno se ukazuje na visok nivo deviznih rezervi NBS, koje su na kraju prošle godine iznosile u bruto iznosu 13,5 milijardi evra, a u neto iznosu 11,1 milijardu evra.

Inače, Evropska centralna banka putem preventivnih repo linija ECB, u slučaju potencijalnih poremećaja na tržištima uzrokovanih pandemijom COVID-19, pruža mogućnost obezbeđivanja likvidnosti u evrima centralnim bankama zemalja koje nisu članice evrozone, u zamenu za odgovarajuća sredstva obezbeđenja (finansijski kolateral) u toj valuti, odnosno prvoklasne hartije od vrednosti u evrima.

Tagovi
ECB NBS VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...