MILION EVRA ZA TURIZAM U ISTOČNOJ SRBIJI Bespovratnu pomoć EU dobili preduzetnici iz 12 gradova i opština

BiznisInvesticijeNovacPreduzetnikSrbijaTurizamVesti

28.8.2020 13:27 Autor: Ljiljana Begović 3

MILION EVRA ZA TURIZAM U ISTOČNOJ SRBIJI Bespovratnu pomoć EU dobili preduzetnici iz 12 gradova i opština MILION EVRA ZA TURIZAM U ISTOČNOJ SRBIJI Bespovratnu pomoć EU dobili preduzetnici iz 12 gradova i opština
Projekat „EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ dodelio je milion evra za 120 projekata u oblasti turizma u gradovima u istočnoj i jugoistočnoj... MILION EVRA ZA TURIZAM U ISTOČNOJ SRBIJI Bespovratnu pomoć EU dobili preduzetnici iz 12 gradova i opština

Projekat „EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ dodelio je milion evra za 120 projekata u oblasti turizma u gradovima u istočnoj i jugoistočnoj Srbiji, kako bi se ublažile posledice krize izazvane pandemijom virusa korona.

Dobitnici bespovratne pomoći su mikro i mala preduzeća, porodična preduzetništva, poljoprivredna gazdinstva i firme iz 12 gradova i opština na istoku i jugoistoku Srbije.

Najveći broj budućih korisnika te pomoći, u visini do 10.000 evra po projektu, bavi se pružanjem privatnog smeštaja za turiste (52 preduzetnika), a podržani su i kampovi, restorani i pružaoci različitih ugostiteljskih usluga, pansioni, hoteli i hosteli, turističke agencije, vinarije i pčelari.

Foto: Pixabay.com

Na onlajn dodeli grantova šef delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici (Sem Fabrizi) je rekao je da je turizam veliki ekonomski potencijal za Srbiju, s obzirom da naša zemlja ima mnogo prirodnih lepota koje bi trebalo promovisati.

„U Srbiji mora da postoji bolja turistička ponuda i da se te ponude povežu sa međunarodnim. Prošle godine u novembru smo pokrenuli ambiciozni program od 18 miliona evra donacije EU koji se usredsređuje na donji tok Dunava i istočnu Srbiju“, rekao je Fabrici.

Fabrici navodi da je za pomoć konkurisalo više od 450 projekata, a da je 120 njih izabrano i dodao da je zadovoljan kako je srpska poslovna zajednica odgovorila na njihov poziv.

Vođa projektnog tima „EUzaTebe – za kulturno nasleđe i turizam“ Aleksandar Bec najavio je da će „EUzaTebe“ objaviti još jedan konkurs koji će dati priliku onima koji u prvom krugu nisu dobili sredstva da ponovo konkurišu.

Projekat finansira Evropska unija sa 15 miliona evra, sufinansira nemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj sa 1,6 miliona evra, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ).

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...