Na pomolu još jedna svetska zdravstvena kriza?

Milioni dece su propustili redovnu vakcinaciju zbog pandemije

SvetVesti

15.7.2021 09:00 Autor: Marko Miladinović 0

Milioni dece su propustili redovnu vakcinaciju zbog pandemije Milioni dece su propustili redovnu vakcinaciju zbog pandemije
Najnovija istraživanja doktora i statističara pokazuju da je neočekivano veliki broj dece uzrasta do upisa u osnovnu školu propustio redovnu obaveznu vakcinaciju usled krize... Milioni dece su propustili redovnu vakcinaciju zbog pandemije

Najnovija istraživanja doktora i statističara pokazuju da je neočekivano veliki broj dece uzrasta do upisa u osnovnu školu propustio redovnu obaveznu vakcinaciju usled krize izazvane pandemijom virusa Covid-19.

Zabrinuli su se i predstavnici Svetske zdravstvene organizacije (SZO), ističući da svetu preti izbijanje „starih“ zaraznih bolesti, ukoliko se hitno ne nadoknadi propušteno.

Prestižni medicinski časopis Lancet objavio je juče studiju u kojoj se navodi da devet miliona dece više od očekivanog godišnjeg broja nevakcinisanih, tokom 2020. godine nije primilo vakcinu protiv malih boginja (morbila). Pored toga, 8,5 miliona iznad proseka nije primilo drugu dozu obavezne DTP vakcine (difterija, tetanus, veliki kašalj), dok 3,5 miliona njih iznad uobičajenog proseka nevakcinisanih nije primilo na vreme ni prvu dozu.

Prekidi u rutinskoj vakcinaciji dece nisu se dešavali samo u zemljama gde su statistički pokazatelji pandemije korona virusa bili visoki, niti isključivo u siromašnim zemljama, već su propusti zabeleženi na mnogim meridijanima. Njihova rasprostranjenost je, doduše, rasparčkana, ali nastavak ovakve loše prakse i nereagovanje na propušteno, mogli bi da dovedu do (ne)očekivane nove zdravstvene krize.

Statistika koja je objavljena u Lancetu, pokazuje da je, tempom koji je postojao pre izbijanja pandemije, procenat vakcinisane dece u 2020. godini trebalo da bude 83,3 odsto za DTP I 85,9 odsto za morbile, a da su ti odnosi spali na 76,6 odsto (30 miliona dece, to jest 8,5 miliona više od očekivanog broja), odnosno 78,9 procenata (27,2 miliona, 8,9 miliona iznad „dopuštenog“), što su najniži nivoi u poslednjih 14 godina.

Kao i kod drugih zaraznih bolesti, procenat „prokužavanja“ je izuzetno bitan, pa svaki drastičan pad broja vakcinisanih može da predstavlja potencijalnu opasnost.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...