Učestali kibernetički napadi na španske institucije

Ministarstvo rada i socijalne ekonomije nastavilo rad posle upada hakera

EUVesti

10.6.2021 21:10 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Ministarstvo rada i socijalne ekonomije nastavilo rad posle upada hakera Ministarstvo rada i socijalne ekonomije nastavilo rad posle upada hakera
Špansko Ministarstvo rada i socijalne ekonomije (MITES) radi na obnavljanju usluga nakon što ih je u sredu pogodio sajber napad. MITES je ministarsko odeljenje... Ministarstvo rada i socijalne ekonomije nastavilo rad posle upada hakera

Špansko Ministarstvo rada i socijalne ekonomije (MITES) radi na obnavljanju usluga nakon što ih je u sredu pogodio sajber napad. MITES je ministarsko odeljenje sa godišnjim budžetom od oko 39 miliona evra koje je zaduženo za koordinaciju i nadzor nad španskim politikama zapošljavanja, socijalne ekonomije i korporativne društvene odgovornosti.

„Ministarstvo rada i socijalne ekonomije pogođeno je kibernetičkim napadom,“ saopštila je kancelarija za medije Ministarstva, i dodala da njeni tehnički rukovodioci i Nacionalni kriptološki centar rade zajedno na utvrđivanju porekla napada i vraćanja u normalnost, prenosi Bleeping Computer.

Španski Servicio Publico de Empleo Estatal (SEPE) – vladina agencija deo MITES koji je u martu bio pogođen ransomvareom – saopštio je da na njega nije uticao sajber napad. „Kompjuterski napad koji je pretrpelo Ministarstvo rada i socijalne ekonomije nije uticao na rad Državne javne službe za zapošljavanje“, rekao je SEPE, i dodao da elektronska kancelarija i veb sajt i dalje rade normalno.

Sajber napad na MITES sisteme usledio je nakon ransomvare napada koji je pogodio SEPE mrežu pre tri meseca, 9. marta. Incident je onesposobio 700 kancelarija agencija širom Španije nakon što su operatori Riuk šifrovali mrežne sisteme.

Španska agencija za rad nije jedina istaknuta španska žrtva ransomvare napada. Vodeći španski dobavljač usluga (MSP) Everis i najveća španska radio stanica Cadena SER pogođeni su ransomvare napadom u novembru 2019. godine. Jedna od najvećih telekomunikacionih kompanija na globalnom nivou Telefonica, pogođena je ovim napadom koji je naneo štetu hiljadama korisnika širom sveta 2017. godine.

Tagovi
BUDŽET VESTI

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...