šta donosi najavljeno ukidanje naknada za roming među zemljama Zapadnog Balkana

Minut telefoniranja u regionu će od jula biti jeftiniji za sedam dinara

AnalizaRegionU fokusuVesti

4.5.2021 08:16 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Minut telefoniranja u regionu će od jula biti jeftiniji za sedam dinara Minut telefoniranja u regionu će od jula biti jeftiniji za sedam dinara
Od 01. jula ove godine potpuno se ukida naknada za roming u zemljama Zapadnog Balkana. To znači da će državljani Srbije, Bosne i Hercegovine,... Minut telefoniranja u regionu će od jula biti jeftiniji za sedam dinara

Od 01. jula ove godine potpuno se ukida naknada za roming u zemljama Zapadnog Balkana. To znači da će državljani Srbije, Bosne i Hercegovine, Albanije, Severne Makedonije i Crne Gore moći međusobno da komuniciraju po istim cenama kao i kod kuće, podseća Blic.

Prema podacima dostupnim na sajtovima telekomunikacionih kompanija u Srbiji, cene rominga koju plaćamo su sledeće: minut odlaznog poziva je između 7,05 i 7,2 dinara po minutu; minut dolaznog poziva je između 3,53 i 3,6 dinara po minutu; cena jednog megabajta se kreće oko 2,1 dinara; SMS poruka se naplaćuje od 2,62 do 2,88 dinara.

Troškovi rominga između Zapadnog Balkana i Evropske unije su i pored brojnih tarifnih dodataka ogromni, a građani regiona istu uslugu plaćaju četiri puta više nego građani Evropske unije.

Cene odlaznih poziva u zemlje Evropske unije se kreću od 99 do 150 dinara po minutu, dolaznih poziva od 36 do 99 dinara po minutu. SMS poruke koštaju od 24 do 30 dinara, a cena megabajta je od 614 do 1000 dinara.

Zapadni Balkan bez rominga i snižavanje cena rominga sa Evropskom unijom deo je programa zajedničkog regionalnog tržišta, na šta su se lideri Zapadnog Balkana obavezali na samitu u Sofiji u novembru 2020. godine.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...