Iz Međunarodnog monetarnog fonda tvrde da se samo jedna država vratila putu rasta

MMF: Kina privredno stoji kao pre pandemije

AnalizaSvetU fokusuVesti

23.3.2021 07:30 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

MMF: Kina privredno stoji kao pre pandemije MMF: Kina privredno stoji kao pre pandemije
Džefri Okamoto, prvi zamenik izvršnog direktora MMF-a tvrdi da se u svetu osećaju sve snažniji znaci ekonomskog oporavka. Ipak, postoje, dodaje on, i značajni... MMF: Kina privredno stoji kao pre pandemije

Džefri Okamoto, prvi zamenik izvršnog direktora MMF-a tvrdi da se u svetu osećaju sve snažniji znaci ekonomskog oporavka. Ipak, postoje, dodaje on, i značajni rizici, uključujući posledice pojave novih varijanti koronavirusa.

U govoru na Kineskom forumu za razvoj, Okomoto je potvrdio da se Kina privredno već vratila na nivo predpandemijskog rasta.

„Ono što je veliki problem je postojanje sve većeg jaza između razvijenih ekonomija i tržišta u razvoju“, naglašava Okomoto.

Prema predviđanjima MMF, kumulativni prihod po stanovniku u zemljama u razvoju biće do 2022 godine, oko 22 odsto niži nego pre pandemije. Koliki je to problem, govori podatak koji je Okomoto izneo, a to je da je „u momentu izbijanja pandemije u kineskom Vuhanu, oko 90 miliona ljudi na svetu bilo ispod granice krajnjeg siromaštva“.

Okomoto naglašava i da je još uvek nejasno koliko će pandemija trajati, kao i da je pristup vakcini u svetu potpuno neujednačen, što čini da ukupni ekonomski izgledi i dalje budu „krajnje neizvesni“.

Međunarodni monetarni fond će, početkom aprila, dodao je prvi zamenik izvršnog direktora ove organizacije, ažurirati svoju globalnu prognozu rasta od 5,5 odsto, a koja bi uvrstila i efekte dodatne potrošnje država vezano za fiskalne stimulanse.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...