MMF SPREMIO 500 MILIONA DOLARA ZA NAJSIROMAŠNIJE Bespovratna pomoć za 25 zemalja kako bi mu vratile dugove

BankeSvetVesti

14.4.2020 11:35 Autor: Ljiljana Begović 0

MMF SPREMIO 500 MILIONA DOLARA ZA NAJSIROMAŠNIJE Bespovratna pomoć za 25 zemalja kako bi mu vratile dugove MMF SPREMIO 500 MILIONA DOLARA ZA NAJSIROMAŠNIJE Bespovratna pomoć za 25 zemalja kako bi mu vratile dugove
Izvršni odbor MMF-a odobrio je hitnu finansijsku pomoć za 25 zemalja članica iz Sredstava za kontrolu i ublažavanje posledica katastrofa (CCRT). Direktorka MMF-a Kristalina... MMF SPREMIO 500 MILIONA DOLARA ZA NAJSIROMAŠNIJE Bespovratna pomoć za 25 zemalja kako bi mu vratile dugove

Izvršni odbor MMF-a odobrio je hitnu finansijsku pomoć za 25 zemalja članica iz Sredstava za kontrolu i ublažavanje posledica katastrofa (CCRT).

Direktorka MMF-a Kristalina Georgieva izjavila je da će tim zemljama inicijalno biti uplaćena bespovratna sredstva radi lakšeg servisiranja njihovog duga prema Fondu, tokom narednih šest meseci, inicijalno, kako bi svoje državne budžete usmerile na vitalne zdravstvene i druge potrebe.

Međunarodni monetarni fond/Foto:.wikimedia.org

Georgieva je dodala da CCRT raspolaže sa oko 500 miliona dolara resursa, uključujući najavljenje uplate od 185 miliona dolara iz Britanije, 100 miliona dolara od Japana, kao i uplate Kine, Holandije i drugih zemalja, ne otkrivajući njihove iznose. Fond nastoji da raspoloživi iznos poveća na 1,4 milijarde dolara, javlja Reuters, a prenosi Tanjug.

Ukupno će oko 215 miliona dolara bitu utrošeno na bespovratna sredstva za prvih 25 zemalja, za narednih šest meseci, rekla je jedna portparolka MMF-a i nagovestila mogućnost produženja roka do dve godine.

Prve zemlje koje će dobiti grantove za pokrivanje duga od CCRT-a su Avganistan, Benin, Burkina Faso, Centralnoafrička republika, Čad, Komori, Demokratska Republika Kongo, Gambija, Gvineja, Gvineja Bisao, Haiti, Liberija, Madagaskar, Malavi, Mali, Mozambik, Nepal, Nigerija, Ruanda, Sao Tome i Principe, Sijera Leone, Solomonova ostrva, Tadžikistan, Togo i Jemen, saopštio je MMF.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...