srbija će uložiti 380 miliona evra u domaće luke

Modernizacija plovnog toka Dunava povećaće transport robe

BiznisInfrastrukturaSrbijaVesti

10.11.2021 17:02 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Modernizacija plovnog toka Dunava povećaće transport robe Modernizacija plovnog toka Dunava povećaće transport robe
Srbija i Vojvodina podržavaju aktivnosti koje doprinose razvoju regiona i u njima aktivno učestvuju, rekao je pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i... Modernizacija plovnog toka Dunava povećaće transport robe

Srbija i Vojvodina podržavaju aktivnosti koje doprinose razvoju regiona i u njima aktivno učestvuju, rekao je pokrajinski sekretar za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Aleksandar Sofić na online konferenciji „Makroregionalni pristupi za rešavanje aktuelnih transformacija u Podunavlju“, saopštila je Pokrajinska vlada.

On je kao primer dobre prakse i izuzetno važnih mehanizama evropskih regionalnih integracija naveo Zajednicu podunavskih regija, prenosi Tanjug.

Naglasio je da je saradnja sa regionima koji pripadaju Dunavskom slivu za Vojvodinu posebno značajna, jer je zasnovana, pre svega, na njenom geografskom položaju i na zajedničkim interesima u sferi infrastrukturnog i privrednog povezivanja.

„Shodno tome, izuzetna nam je čast što upravo Vojvodina predsedava Radnoj zajednici podunavskih regija 2021-2022. godine, i što je njen administrativni centar – Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022. godine. Prioriteti aktuelnog predsedavanja tiču se oblasti kulture, digitalizacije i transporta i mi ćemo se truditi da, uprkos izazovnoj epidemiološkoj situaciji, realizujemo zacrtane ciljeve“, naveo je Sofić.

Podsetio je da je jedan od investicionih prioriteta Dunavske strategije unapređenje transporta robe Koridorom 7, odnosno Dunavom kao važnim i najekonomičnijem plovnim putem i najjeftinijim oblikom prevoza.

Sofić je zaključio da su potencijali Dunava još nedovoljno iskorišćeni i da je potrebna modernizacija dunavskih luka, kao i plovnih objekata i opreme.

„U tom pogledu neophodne su značajne investicije koje se već sada realizuju kroz brojne projekte prekogranične saradnje i ostale projekte EU, a koji se tiču Dunavskog sliva“, rekao je on.

Najavio je da se narednih godina očekuje modernizacija plovnog toka Dunava i povećanje transporta robe, te da je tim povodom najavljeno da će Srbija uložiti 380 miliona evra u luke Srbije.

Ovom konferencijom koja se održava u organizaciji Instituta za Dunavski region i Centralnu Evropu i Podunavskog univerziteta u Kremsu, pod pokroviteljstvom Radne zajednice podunavskih regija uz podršku pokrajine Donje Austrije, obeležava se decenija od početka implementacije Strategije Evropske unije za Dunavski region.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...