Premijer Indije najavio klimatske ciljeve

Modi obećao neutralnost emisije štetnih gasova do 2070. godine

EkologijaSvetU fokusuVesti

2.11.2021 08:47 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Modi obećao neutralnost emisije štetnih gasova do 2070. godine Modi obećao neutralnost emisije štetnih gasova do 2070. godine
Indija je obećala da će smanjiti neto emisiju štetnih gasova na nulu do 2070. godine, propuštajući ključni cilj klimatskog samita UN, COP26 da se... Modi obećao neutralnost emisije štetnih gasova do 2070. godine

Indija je obećala da će smanjiti neto emisiju štetnih gasova na nulu do 2070. godine, propuštajući ključni cilj klimatskog samita UN, COP26 da se obaveže da će dostići taj cilj do 2050. godine. Indijski premijer Narendra Modi prvi put je predstavio klimatski cilj svoje zemlje.

Neto nula ili neutralnost ugljen-dioksida znači da se ne povećava količina gasova sa efektima staklene bašte u atmosferi. Kina je najavila planove za neutralnost ugljen-dioksida do 2060. godine, dok SAD i EU imaju cilj da dostignu neto nulu do 2050. godine, prenosi BBC.

Indijski lider jedan je od više od 120 šefova država i vlada koji su se okupili u Glazgovu u Škotskoj, gde je u toku dvonedeljna klimatska konferencija. Desetine državnika govorili su u ponedeljak, iznoseći ciljeve za rešavanje klimatske krize, uključujući domaćina, premijera Velike Britanije Borisa Džonsona (Boris Johnson).


Američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) rekao je da dok svet odugovlači sa rešavanjem problema klimatskih promena, cena neaktivnosti raste svakim danom. On je istakao da borba protiv globalnog zagrevanja nudi neslućene mogućnosti za svetske ekonomije.

Indija je četvrti najveći emiter ugljen-dioksida u svetu posle Kine, SAD i EU, ali njena ogromna populacija znači da je njena emisija po glavi stanovnika znatno niža od drugih velikih svetskih ekonomija. Indija je 2019. godine emitovala 1,9 tona CO2 po glavi stanovnika, dok je u SAD emitovano 15,5 tona, a u Rusiji 12,5 tona

.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...