uz stabilne izglede za dalji rast

Moody’s povećao kreditni rejting Crne Gore prvi put nakon 2013. godine

RegionVesti

28.9.2024 08:25 Autor: Redakcija Biznis.rs 2

Moody’s povećao kreditni rejting Crne Gore prvi put nakon 2013. godine Moody’s povećao kreditni rejting Crne Gore prvi put nakon 2013. godine
Međunarodna agencija za kreditni rejting Moody’s, po prvi put, nakon 2013. godine, povećala je kreditni rejting Crne Gore sa B1 na Ba3, uz stabilne... Moody’s povećao kreditni rejting Crne Gore prvi put nakon 2013. godine

Međunarodna agencija za kreditni rejting Moody’s, po prvi put, nakon 2013. godine, povećala je kreditni rejting Crne Gore sa B1 na Ba3, uz stabilne izglede, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

„Agencija je potvrdila da je unapređenje rejtinga Crne Gore rezultat snažnih srednjoročnih izgleda rasta i poboljšanja fiskalne stabilnosti zemlje, usled nižeg javnog duga i smanjenja fiskalnih rizika u vezi sa završetkom auto-puta Bar-Boljare“, navodi se u saopštenju, prenosi Mina.

U Moody’s-u navode da značajna javna i privatna ulaganja u kombinaciji sa implementacijom strukturnih reformi Evropske unije (EU), u kontekstu Novog plana rasta za Zapadni Balkan, podržavaju čvrste srednjoročne projekcije rasta.

Poboljšanje kreditnog rejtinga, kako su kazali iz ministarstva, predstavlja potvrdu stabilnosti i napretka koji je Crna Gora ostvarila, a on se, kako ocenjuje renomirana kreditna agencija, naročito ogleda u domenu fiskalne politike i ekonomskih reformi, što potvrđuje da Crna Gora postaje predvidiv i stabilan ambijent.

Foto: Freepik.com

„Budući da stabilni izgledi odražavaju ekonomsku otpornost Crne Gore, očekivanja Moody’s-a su da će investicije ostati ključni pokretač rasta, s obzirom na projekte u sektoru turizma i energetike, kao i saobraćajne infrastrukture, što nas u vladi čini još odlučnijim da radimo na pozicioniranju Crne Gore na sam vrh liste najatraktivnijih zemalja za ulaganje“, rekli su iz ministarstva.

Očekivanja su i da će investicije biti podržane daljim napretkom u reformama u vezi sa EU, u okviru Novog plana rasta za Zapadni Balkan.

Istovremeno, dalja ekonomska integracija sa EU će, kako ocenjuju analitičari Moody’s-a, poboljšati realni potencijal rasta Crne Gore koji se procenjuje na tri odsto u srednjem roku, čime će se ubrzati konvergencija prihoda sa zemljama EU.

Utvrđeno je da se pozitivni fiskalni trendovi nastavljaju, te da je tokom prvih sedam meseci ove godine, došlo do snažnog rasta prihoda budžeta, kako u odnosu na plan, tako i u odnosu na isti period prošle godine“, precizirali su iz ministarstva.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    Biznis.rs newsletter

    Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

    Vaša e-mail adresa će biti korišćena isključivo za potrebe slanja newslettera, a u skladu sa Politikom privatnosti.