potresi od 3,9 stepeni po Rihteru izazvani testiranjem otpornosti najskupljeg američkog vojnog broda

Mornarica SAD sprovela eksperimentalnu eksploziju na Floridi (VIDEO)

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

11.8.2021 15:55 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Mornarica SAD sprovela eksperimentalnu eksploziju na Floridi (VIDEO) Mornarica SAD sprovela eksperimentalnu eksploziju na Floridi (VIDEO)
U nedelju popodne na tlu Floride, koje inače nije podložno zemljotresima, registrovan je potres od 3,9 stepeni Rihterove skale, ali on nije bio uzrokovan... Mornarica SAD sprovela eksperimentalnu eksploziju na Floridi (VIDEO)

U nedelju popodne na tlu Floride, koje inače nije podložno zemljotresima, registrovan je potres od 3,9 stepeni Rihterove skale, ali on nije bio uzrokovan pomeranjem tektonskih ploča.

Ispostavilo se da je američka mornarica izvodila „eksperimentalnu eksploziju“, koristeći naboje izuzetno potentnog eksploziva 110 nautičkih milja od obale Džeksonvila na Floridi, prenosi portal Futurism.

Testiranje nosača

Ovo nije bio prvi put. Jedna ranija eksplozija potresla je vode u blizini obale Floride još u junu. Mornarica je kasnije potvrdila da je detonirala približno 18 tona eksploziva pored novog novcijatog nosača aviona, dugog 80 metara, kako bi se uverila da može da izdrži borbene uslove.

Prema zvaničnom izveštaju, pomenuti vojni brod, USS Gerald Ford, koštao je 13,3 milijarde dolara prilikom nabavke, što ga čini najvećim i najskupljim ratnim brodom u istoriji Sjedinjenih Američkih Država. A prilikom testiranja je mogao biti oštećen.

„Američka mornarica sprovodi udarna ispitivanja novih plovila koristeći živi eksploziv kako bi se uverila da naši ratni brodovi mogu nastaviti sa ispunjavanjem zahtevnih misija pod teškim uslovima na koje bi mogli naići u borbi“, navodi se u zvaničnoj izjavi. Mornarica je istakla da poštuje „poznate migracijske obrasce morske flore u testnom području“.

Lokalni medij Orlando Sentinel pisao je da je sredinom jula treća kontrolisana eksplozija, koja se ne pominje u ovom vojnom izveštaju, takođe izazvala lokalna podrhtavanja tla od 3,9 stepeni Rihterove skale.

  • Anna

    11.8.2021 #1 Author

    Bolesnici. Patološka potreba za naoružavanjem i testiranjem oružja samo povećava paranoju i fanatizam

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...