Banka Rusije podigla ključne kamatne stope

Moskva ne veruje da je inflacija privremena nuspojava oporavka

BankeNovacSvetVesti

10.9.2021 15:53 Autor: Vladimir Jokanović 0

Moskva ne veruje da je inflacija privremena nuspojava oporavka Moskva ne veruje da je inflacija privremena nuspojava oporavka
Banka Rusije povećala je ključnu kamatnu stopu manje nego što se očekivalo, ostavljajući prostor za dodatno povećanje, nakon što je inflacija u avgustu dostigla... Moskva ne veruje da je inflacija privremena nuspojava oporavka

Banka Rusije povećala je ključnu kamatnu stopu manje nego što se očekivalo, ostavljajući prostor za dodatno povećanje, nakon što je inflacija u avgustu dostigla petogodišnji maksimum. Referentna kamatna stopa podignuta je u petak za 25 baznih poena na 6,75 odsto.

“Imajući u vidu visoka inflatorna očekivanja, ravnoteža inflatornih rizika usmerena je na gore. Banka Rusije drži otvorenim izglede za dalje povećanje ključnih kamata na predstojećim zasedanjima“, navedeno je u saopštenju ruske centralne banke, prenosi Bloomberg.

Guvernerka Banke Rusije Elvira Nabiulina povećala je tokom ove godine kamatne stope za ukupno 250 baznih poena u nastojanju da obuzda inflaciju koja je znatno iznad ciljanih četiri odsto. Činjenica da je povećanje u petak bilo manje od predviđenog može se tumačiti kao posledica ekonomskih podataka za avgust, koji ukazuju da je oporavak ruske privrede u padu.

Prinos na desetogodišnje državne obveznice ostao je nepromenjen, na 7,02 procenta, a rublja je nastavila da raste u odnosu na dolar, za 0,3 odsto. Prema oceni analitičara banke Goldman Sachs, inflacija će se verovatno ubrzati i dostići vrhunac u septembru sa 6,9 odsto, a onda će se usporiti i vratiti na oko šest odsto do kraja tekuće godine.

Izvor: Rosstat

Inflacija u Rusiji ubrzala se tokom leta dostigavši najviši nivo u poslednjih pet godina, pri čemu su cene rasle po godišnjoj stopi od 6,7 odsto, što je izazvalo nezadovoljstvo i zabrinutost javnosti nakon osam godina stagnacije ili pada životnog standarda, prenosi Moscow Times.

Situaciju komplikuju parlamentarni izbori iduće nedelje i obećanje predsednika Vladimira Putina o dodatnoj potrošnji u iznosu od oko 9,6 milijardi dolara. Istovremeno, Banka Rusije tvrdi da je stopa nezaposlenosti blizu rekordno niskog nivoa, a da je stopa vakcinacije rekordno visoka.

Guvernerka Banke Rusije navela je da se ne slaže sa stavovima zapadnih centralnih banaka da je rastuća inflacija privremeni efekat otvaranja svetske ekonomije. Ona je ocenila u nedavnoj makroekonomskoj prognozi da bi rastuća inflacija, ukoliko se ne stavi pod kontrolu, mogla da pokrene globalnu finansijsku krizu u narednih 18 meseci.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...