MNOGE ULICE ŠIROM SRBIJE NEMAJU IMENA

Na bezimenim adresama živi 2,7 miliona građana

LifestyleSrbijaVestiZanimljivosti

31.1.2021 14:23 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Na bezimenim adresama živi 2,7 miliona građana Na bezimenim adresama živi 2,7 miliona građana
Gotovo 2,7 miliona stanovnika Srbije je prijavljeno na adresama za koje nije utvrđen naziv ulice, potvrđeno je portalu Biznis.rs u Vladi Srbije. Podsećaju da... Na bezimenim adresama živi 2,7 miliona građana

Gotovo 2,7 miliona stanovnika Srbije je prijavljeno na adresama za koje nije utvrđen naziv ulice, potvrđeno je portalu Biznis.rs u Vladi Srbije.

Podsećaju da je još 2018. godine osnovano Koordinaciono telo za unapređenje tzv. Adresnog registra. U momentu formiranja tog tela svega je 12 odsto jedinica lokalne samouprave, odnosno 19 opština imalo sređen Adresni registrar.

Iako je pandemija poremetila planove za ovu godinu, Koordinaciono telo za unapređenje navedenog registra uspelo je, u saradnji sa lokalnim samoupravama da upotpuni bazu, u kojoj su sređeni podaci za oko 80 opština. Cilj je, kako navode u Vladi, da do kraja 2021. godine svi stanovnici u Srbiji budu na adresama koje će podrazumevati postojanje naziva ulice.

Foto:Tanjug


U još uvek velikom broju opština postoje interni registri adresa koji im služe kako bi komunicirali sa strankama, ali je problem što ovi podaci uglavnom nisu ažurirani niti ih je moguće razmenjivati. Kao posledicu ovakve prakse, dešava se da u različitim evidencijama isti građanin ili firma ima i različite adrese.

Nakon ažuriranja svih podataka u Adresnom registru koji će se centralizovano voditi, svi organi će biti u obavezi da ga koriste. Za kompletnu realizaciju projekta Adresnog registra zadužen je Republički geodetski zavod, koji pokušava da na osnovu snimaka i prema lokalno običajnim imenima, o čemu podatke dobijaju od JP Pošte Srbije, pripremi predloge naziva ulica. Naravno, konačna imena ulica davaće organi lokalnih samoprava.

Adresni registar će osim naziva ulica i trgova, obuhvatati kućne brojeve za stambene i poslovne zgrade, kao i katastarske parcele koje su urbanističkim planom predviđene za izgradnju. Takođe u registru će biti i sledeći podaci: matični broj i naziv opštine i naseljenog mesta, naziv katastarske opštine, matični broj ulice i naziv ulice, odnosno trga, raniji naziv ulice, odnosno trga sa datumom nastale promene, kućni broj u naseljenom mestu ili ulici, preuzeti kućni broj sa datumom preuzimanja, broj katastarske parcele i broj dela katastarske parcele pod objektom.

Procena je da je na teritoriji Srbije nešto više od 47.000 naziva ulica i milion kućnih brojeva. Građanima kojima bude dodeljen novi naziv ulice ili postojeći bude menjan, biće određen i razuman rok za izmenu podataka u dokumentima, koja se ne naplaćuje. Inače, procena je da će ukupni troškovi ažuriranja registra i obeležavanja ulica i kućnih brojeva u Srbiji koštati oko pet miliona evra.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...