Sporazum sa Evroazijskom unijom daće dodatni impuls za još veću razmenu

Na policama u Rusiji sve više hrane iz Srbije

AgrobiznisBiznisSrbijaVesti

1.7.2021 08:38 Autor: Marija Jovanović 0

Na policama u Rusiji sve više hrane iz Srbije Na policama u Rusiji sve više hrane iz Srbije
Rusija je jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije. Kako je na otvaranju Agroindustrijskog foruma Srbija-Rusija rekao potpredsednik Privredne komore Srbije Miroljub Aleksić prošle godine... Na policama u Rusiji sve više hrane iz Srbije

Rusija je jedan od najvećih spoljnotrgovinskih partnera Srbije. Kako je na otvaranju Agroindustrijskog foruma Srbija-Rusija rekao potpredsednik Privredne komore Srbije Miroljub Aleksić prošle godine naš izvoz u Rusiju dostigao je 4,15 milijardi dolara, a uvoz iz Rusije prešao dve milijarde.

Trgovina prehrambenim proizvodima između Srbije i Rusije za desetak godina uvećana je gotovo pet puta, na 480 miliona dolara u prošloj godini. Uz Sporazum sa Evroazijskom unijom, čija primena počinje u julu, očekuju se još veća razmena, prenosi RTS.

U Rusiju se izvoze jabuke, breskve, nektarine, hrana za kućne ljubimce, sadni materijal, a uvozi se suncokretovo ulje, margarin, šećer i duvan. Srbija u Rusiji prodaje više hrane nego što iz nje uvozi. Prošle godine ta razlika bila je 250 miliona dolara. I dok se srpske kompanije već dugo bore da izađu na veliko tržište Rusije, sada i Srbija njima postaje interesantna.

Foto: Tanjug

Privrednici dveju zemalja imaće oko 200 sastanaka

Za tri dana agroindustrijskog foruma u Beogradu planirano je više od 200 sastanaka srpskih i ruskih privrednika.

Direktor kompanije „Sladoneš“ Ekatarina Korčagina, kaže da dugo razmišlja o novim tržištima na tlu Evrope. „Videli smo da u trgovinama imate mnogo konditorskih proizvoda koji su slični onome što mi radimo. Ipak, imamo proizvode za koje mislimo da ih kod vas nema. Reč je o vaflima i keksima crne boje. Takođe, imamo i jedan specifičan proizvod namenjen potrošačima koji kupuju ekološku hranu“, navodi Korčagina.

Anton Krasiljnjikov iz „Rusagra“ kaže da proizvode suncokretovo ulje, maslac i majonez, koji izvoze u više od 40 zemalja, i da žele da uđu na srpsko tržište.

„Sada nam je lakše, jer su ukinuti porezi između dve zemlje, pa su cene prihvatljive različitim kategorijama potrošača. U narednih šest meseci naši proizvodi će se pojaviti u srpskim trgovinama. Pričali smo sa velikim proizvođačima ulja u Srbiji koji žele da otkupe naše sirovine i da od njih proizvode ulje“, ističe Krasiljnjikov.

Sankcije EU ojačale rusku poljoprivredu

Na iznenađenje mnogih, Rusi kažu da su ih sankcije Evropske unije ojačale. Zamenik ministra poljoprivrede Ruske Federacije Sergej Levin objašnjava da su zbog sankcija EU promenili poljoprivredu, koja je porasla i osnažila se.

„Dugo godina smo bili zavisni od uvoza različitih prehrambenih namirnica. Uvozili smo meso, a nismo ga proizvodili. Sada smo u potpunosti zasitili domaće tržište, i čak smo postali i izvoznici govedine, svinjskog i živinskog mesa“, naglašava Levin.

Povećava se broj firmi koje mogu da izvoze u Rusiju

Poslednjih meseci povećava se broj firmi iz Srbije koje mogu da izvoze u Rusiju.

Generalni direktor “Mlekoprodukta” Andrej Beslać kaže da, pošto se radi o proizvodima životinjskog porekla, postoje standardi koji moraju da se dostignu i koje Rusija zahteva.

„Nama je trebalo oko godinu dana i nekoliko miliona evra investicije i saradnja sa ministarstvom i Upravom za veterinu da dostignemo taj nivo. Da unapredimo procese da bi nam omogućili da izvozimo naše proizvode na rusko tržište“, navodi Beslać.

Sporazum sa Evroazijskom unijom otvara veliko tržište

Od jula na snagu stupa sporazum Srbije sa Evroazijskom unijom, koji će našim prozvođačima otvoriti tržište sa oko 200 miliona potrošača, prenosi RTS.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ističe da hrana postaje dominantna tema na globalnom tržištu i da svi traže kvalitetnu hranu.

„Mi smo ovladali tehnologijama u sektoru voća, povrća, mesnih prerađevina, ulja… Ja tu ne vidim problem. Važno je da se naše kompanije dobro predstave. I najvažnije je obezbediti količine“, smatra Nedimović.

On očekuje dobre razgovore ruskih i srpskih kompanija, i nove prilike za povećanje trgovinske razmene u oblasti poljoprivrede. Narednih dana planiran je sastanak ministara poljoprivrede Srbije i Rusije. Naša strana očekuje da još tri kompanije dobiju dozvole za izvoz voća, a u proceduri je i odobrenje za izvoz voćnih rakija.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...