KORONA KRIZA UVEĆALA ŠTEDNJU GRAĐANA U EU

Na računima građana u Evrozoni 8.300 milijardi evra

EUVesti

22.2.2021 09:00 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Na računima građana u Evrozoni 8.300 milijardi evra Na računima građana u Evrozoni 8.300 milijardi evra
Prema analizi kompanije Deposit Solutions iz Hamburga, nivo depozita na tekućim i štednim računima u zemljama Evrozone porastao je u prošloj godini za 585... Na računima građana u Evrozoni 8.300 milijardi evra

Prema analizi kompanije Deposit Solutions iz Hamburga, nivo depozita na tekućim i štednim računima u zemljama Evrozone porastao je u prošloj godini za 585 milijardi evra, prenosi seebiz.eu.

Rast obima štednje u Evrozoni povećan je za 48 odsto u odnosu na 2019. godinu, kada je iznosio 395 milijardi evra.

Od tog iznosa čak 150 milijardi evra odnosi se na građane Nemačke, i pored toga što važe veoma niske kamatne stope na depozite u bankama.

Rast štednje u Nemačkoj je veći za 37 odsto u odnosu na prethodnu godinu, što je više nego u Italiji (32 odsto), ali manje nego u Francuskoj (72 odsto), odnosno Španiji (38 procenata).

Kako se navodi u izveštaju, rast obima štednje u Velikoj Britaniji, koja je analizirana odvojeno od Evrozone, bio je veći za čak 170 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

Evrozona
Foto: Pixabay.com

U Izveštaju se posebno ističe, da se dinamika rasta prometa novca na štednim računima primećuje od drugog tromesečja prošle godine, prenosi agencija dpa.

U skladu sa tim, na štednim računima u Evrozoni krajem prošle godine bilo je oko 8,3 biliona evra. Kako se ističe u analizi, pad potrošnje i neizvesno ekonomsko okruženje dovelo je do činjenice da je na računa građana zemalja Evrozone do sada rekordan iznos, a taj fenomen je prisutan i u drugim evropskim zemljama.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...