Kompanija Equinor u prošlom kvartalu zaradila 9,8 milijardi dolara

Nafta čini 67 odsto prošlomesečnog izvoza u Norveškoj

SvetVesti

15.11.2021 11:39 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Nafta čini 67 odsto prošlomesečnog izvoza u Norveškoj Nafta čini 67 odsto prošlomesečnog izvoza u Norveškoj
Spoljnotrgovinski suficit Norveške dostigao je u oktobru rekordan nivo usled rasta prihoda sa morskih naftnih i gasnih polja, predvođen skokom cene prirodnog gasa na... Nafta čini 67 odsto prošlomesečnog izvoza u Norveškoj

Spoljnotrgovinski suficit Norveške dostigao je u oktobru rekordan nivo usled rasta prihoda sa morskih naftnih i gasnih polja, predvođen skokom cene prirodnog gasa na međunarodnim tržištima, pokazuju današnji podaci nacionalne statističke agencije ove zemlje.

Oktobarski suficit iznosio je 84,5 milijardi norveških kruna (9,73 milijarde dolara), što je porast od 60,7 odsto u odnosu na septembar, kada je zabeležen prethodni jednomesečni rekord, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

S dnevnom proizvodnjom od oko četiri miliona barela ekvivalenta nafte, skoro podjednako podeljenom između nafte i prirodnog gasa, Norveška je bila najveći dobitnik nedavnog skoka globalnih cena energije.

U ukupnom prošlomesečnom izvozu zemlje, 67 odsto prihoda potiče od nafte, pokazuju podaci.

Najveća norveška državna naftna i gasna kompanija Equinor zabeležila je u periodu jul-septembar najjači kvartalni rezultat u poslednjih devet godina, s operativnom zaradom od 9,8 milijardi dolara.

Mada je sirova nafta tradicionalno najveći izvor izvoznih prihoda Norveške, nagli rast cena gasa u poslednjih nekoliko meseci preokrenuo je situaciju u njegovu korist.

Vrednost izvoza gasa je u oktobru iznosila 72 milijarde kruna (8,27 milijardi dolara), što je petostruko povećanje u odnosu na pre godinu dana. Istovremeno, izvoz nafte je u oktobru vredeo 32,7 milijardi kruna (3,75 milijardi dolara), što je povećanje od 71,8 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine.

Norveške isporuke gasa činile su lani 22 odsto ukupne potrošnje ovog energenta u Evropskoj uniji, zauzimajući drugo mesto iza ruskog tržišnog udela od 34 odsto, navodi se u podacima Vlade Norveške.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...