OPEC protiv nerazumnog rasta cena

Nafta može koštati i 100 dolara po barelu

BiznisEkologijaInfrastrukturaNovacSvetU fokusuVesti

20.10.2021 16:05 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nafta može koštati i 100 dolara po barelu Nafta može koštati i 100 dolara po barelu
Cene sirove nafte mogle bi da dostignu 100 dolara po barelu u prvom ili drugom kvartalu sledeće godine, jer su globalne zalihe na najnižem... Nafta može koštati i 100 dolara po barelu

Cene sirove nafte mogle bi da dostignu 100 dolara po barelu u prvom ili drugom kvartalu sledeće godine, jer su globalne zalihe na najnižem nivou, izjavio je danas irački ministar za naftu Ihsan Abdul Džabar (Ihsan Abdul Jabbar).

On je, u razgovoru sa novinarima u Bagdadu, rekao da je iznos od 75 do 85 dolara „prihvatljiv“ raspon cena za barel sirove nafte na duži vremenski period, prenosi Tanjug, pozivajući se Reuters.

Istakao je da su Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici, koji čine grupu OPEC+, protiv nerazumnog rasta cena iznad prihvatljivih nivoa. Kako navodi Džabar, oni su istovremeno protiv gomilanja globalnih zaliha nafte, koje bi moglo da dovede do kolapsa naftnih tržišta.

Džabar je dodao da su u okviru OPEC+ grupe u toku razgovori o načinima za uravnoteženje cena nafte. Napomenuo je i da, za sada, odluka o povećanju proizvodnje iznad nivoa koji je predviđen ranije potpisanim sporazumom o dodavanju 400 hiljada barela dnevno na tržište svakog meseca nije na stolu.

Irački državni budžet za 2022. godinu temeljiće se na ceni nafte od 55 do 60 dolara, rekao je on i dodao da očekuje da će izvoz „crnog zlata“ iz te zemlje u oktobru u proseku iznositi 3,4 miliona barela dnevno, uključujući i naftu iz kurdskog regiona na severu Iraka.

Cene nafte su u sredu neznatno popustile na azijskoj tržnici, ali se i dalje kreću blizu višegodišnjih maksimuma, usled nastavka energetske krize koja trese sve regione sveta.

Cena fjučersa američke WTI nafte skliznula je za 0,45 odsto na 82,59 dolara po barelu. To je nedaleko od maksimuma zabeleženog u ponedeljak od 83,18 dolara, što je istovremeno bio najviši nivo od 2014. godine.

Severnomorska nafta Brent je oslabila za 0,4 odsto na 84,71 dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...