Sjedinjene AMeričke Države čine sve da obore cenu benzina

Nafta naglo poskupela uprkos najavi otvaranja strateških rezervi

AnalizaSvetU fokusuVesti

24.11.2021 14:03 Autor: Vladimir Jokanović 0

Nafta naglo poskupela uprkos najavi otvaranja strateških rezervi Nafta naglo poskupela uprkos najavi otvaranja strateških rezervi
Cene nafte naglo su porasle u utorak nakon što je američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) najavio da će SAD osloboditi 50 miliona barela... Nafta naglo poskupela uprkos najavi otvaranja strateških rezervi

Cene nafte naglo su porasle u utorak nakon što je američki predsednik Džo Bajden (Joe Biden) najavio da će SAD osloboditi 50 miliona barela nafte iz strateških rezervi u pokušaju da obori cenu nafte i smanji troškove energije, a naročito cenu benzina uoči praznične sezone putovanja.

Prema rečima Bajdena ovaj potez njegove administracije neće preko noći rešiti problem visokih cena benzina. „Biće potrebno vreme, ali uskoro bi trebalo da vidite da cena benzina pada tamo gde punite rezervoar. I dugoročno, smanjićemo naše oslanjanje na naftu dok prelazimo na čistu energiju“, rekao je Bajden, prenosi CNN.

Oslobađanje nafte iz strateških rezervi trebalo bi da reši nedostatak snabdevanja nafte širom sveta, ali njegov stvarni efekat može biti ograničen. Nafta iz rezervi neće doći na tržište pre „sredine ili kraja decembra, u zavisnosti od zauzetosti tržišta“, rekao je neimenovani visoki zvaničnik Bajdenove administracije.

„Preduzimamo akciju. Veliki deo razloga zašto se Amerikanci suočavaju sa visokim cenama benzina je taj što zemlje proizvođači nafte i velike kompanije nisu dovoljno brzo povećale obim snabdevanja da bi zadovoljile potražnju. A manja ponuda znali više cene na globalnom nivou“, rekao je Bajden.

Foto: Youtube screenshot

Bela kuća odlučila se na oslobađanje nafte iz rezervi u trenutku dok se suočava sa sve većim pritiskom da snizi naglo rastuće cene benzina koje dopinose najvećem rastu inflacije za više decenija, izazivajući nezadovoljstvo mnogih Amerikanaca. SAD i još nekoliko država tražili su od proizvođača nafte okupljenih u OPEC+ da značajnije povećaju dnevnu proizvodnju, ali taj zahtev nije uvažen.

„Američki potrošači osećaju uticaj povišenih cena benzina na pumpama i na računima za grejanje, a američka preduzeća takođe to osećaju, jer snabdevanje naftom ne prati rast potražnje dok svetska ekonomija izlazi iz pandemije. Zbog toga predsednik Bajden koristi svaki alat koji mu je dostupan da radi na snižavanju cena i rešavanju manjka snabdevanja“, saopštila je Bela kuća.

Foto: Youtube screenshot

Posle nekoliko dana, cena referentne Brent nafte ponovo je viša od 80 dolara po barelu, tačnije 82,23 u sredu posle podne (CET). Istovremeno, cena američke nafte WTI (West Texas Intermediate) previsila je 78,50 dolara za barel nakon što je u utorak poskupela za više od tri odsto, prema podacima specijalizovanog portala za monitoring energetskog tržišta, OilPrice.

Uprkos činjenici da zemlje koje su veliki potrošači nafte vide ove cene kao previsoke i smatraju da to ometa globalni oporavak privrede, prema metričkoj analizi koju je napravila banka JPMorgan Chase, sirova nafta je zapravo veoma jeftina. Trenutne cene nafte su niske u poređenju sa istorijskim nivoima, za razliku od akcija, obveznica i nekih drugih roba. Cene nafte na istorijskom nivou bile bi oko 115 dolara po barelu, ocenjuje JPMorgan.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...