Otklanjanje posledica trajaće nekoliko meseci, a možda I duže

Naftna mrlja ugrožava najpopularnije kalifornijske plaže

EkologijaSvetU fokusuVesti

4.10.2021 18:52 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Naftna mrlja ugrožava najpopularnije kalifornijske plaže Naftna mrlja ugrožava najpopularnije kalifornijske plaže
Tokom prethodnog vikenda je došlo do izlivanja nafte iz podmorskog naftovoda koji povezuje kalifornijsku obalu sa platformama Elly i Ellen. Iako se razmere štete... Naftna mrlja ugrožava najpopularnije kalifornijske plaže

Tokom prethodnog vikenda je došlo do izlivanja nafte iz podmorskog naftovoda koji povezuje kalifornijsku obalu sa platformama Elly i Ellen. Iako se razmere štete još uvek uvtrđuju, pretpostavlja se da je izliveno oko 126.000 galona nafte u mrlju koja se na površini vode proteže na nekih 10 milja, čime je ovaj incident postao najveći takve vrste u istoriji američke države Kalifornije.

Pojedini delovi kalifornijske obale, i to na mestima gde se nalaze neke od veoma popularnih i skupih plaža, po svoj prilici biće zatvoreni za posetioce mesecima, ako ne i godinama, piše Quartz, pozivajući se na AP.

Poređenja radi, do sada najveće izlivanje nafte u Kaliforniji desilo se 2007. godine, kada je 53.000 prosutih galona usmrtilo oko 6.800 ptica, izveštava The Voice of Orange County.

Došlo je do pucanja naftovoda dve blizanačke platforme koje pripadaju kompaniji Amplify Energy, u kojoj je najveći deoničar multimilijarder Mark Lasri (Marc Lasry), koji nastavlja intenzivno da ulaže u kompanije koje proizvode energiju iz fosilnih izvora uprkos globalnim trendovima.

Amplify Energy je saopštila da je privremeno obustavila eksploataciju nafte u svoje dve platforme u kalifornijskim vodama.

  • Dzebac

    5.10.2021 #1 Author

    Strašno je šta se sve dešava.. ovo utiče na celu planetu

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...