rast troškova transporta i nabavke utiče na prosečne zarade

Nagli rast poslovanja širom Evrope podstiče inflatorni pritisak

EUInvesticijeNovacVesti

24.6.2021 19:01 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nagli rast poslovanja širom Evrope podstiče inflatorni pritisak Nagli rast poslovanja širom Evrope podstiče inflatorni pritisak
Zbog sve većeg nedostatka snabdevanja i povećavanja cena preduzeća širom Evrope doživljavaju rekordni porast porudžbina i aktivnosti. Poslovna aktivnost evrozone povećala se u junu... Nagli rast poslovanja širom Evrope podstiče inflatorni pritisak

Zbog sve većeg nedostatka snabdevanja i povećavanja cena preduzeća širom Evrope doživljavaju rekordni porast porudžbina i aktivnosti. Poslovna aktivnost evrozone povećala se u junu velikom brzinom nakon ukidanja mera zaključavanja, dok je u Velikoj Britaniji ostala na istom nivou, prema PMI indeksu menadžera nabavki koje svakog meseca objavljuje analitička kuća IHS Markit.

Markitov PMI indeks evrozone porastao je na 59,2 odsto u junu, sa 57,1 odsto u maju, što je najviši nivo od juna 2006. godine i iznad očekivanja većine ekonomista. Nemački PMI dostigao je decenijski maksimum od 60,4 procenta, dok je francuski PMI dosegao 57,1 procenat. Pored toga, PMI indeks u Velikoj Britaniji bio je 61,7 odsto, niži od rekordnih 62,9 odsto zabeleženih u maju, ali među najvišima od početka merenja, 1998. godine, prenosi Irish Times.

Rezultati istraživanja sugerišu da će glavne evropske ekonomije u drugom tromesečju zabeležiti snažan oporavak posle istorijskih kontrakcija izazvanih pandemijom tokom protekle godine. Ovu činjenicu potvrdili su nedavni podaci koji pokazuju da se potrošači u Evropi vraćaju u barove i restorane, rezervišu odmore i ponovo putuju na posao.

„Podaci postavljaju scenu za impresivnu ekspanziju BDP širom evrozone u drugom kvartalu, da bi je pratio još snažniji rast u trećem tromesečju“, istakao je glavni ekonomista u IHS Markit, Kris Vilijamson (Chris Villiamson).

Međutim, inflatorni pritisak postaje sve veći problem jer su proizvodne i uslužne kompanije mahom istakle da prenose svoje veće ulazne troškove na kupce.

Slična slika je bila i u Velikoj Britaniji, gde je mera inflacije ulaznih troškova na osnovu izveštaja poslovnih lidera porasla peti mesec zaredom, izjednačavajući se sa dosadašnjom najvišom stopom.

Inflacija je već premašila ciljeve Evropske centralne banke i Banke Engleske, sa dva odsto u evrozoni i nešto više od tog nivoa u Velikoj Britaniji. Ali centralne banke navele su da očekuju kako će ovi pritisci na cene biti samo privremeni i da će biti otklonjeni sledeće godine.

Oporavak tržišta usluga

Uslužne delatnosti u evrozoni zabeležile su veliki rast, ali uz veće cene dobavljača, povećane troškove goriva i transporta, plus rastuće pritiske na zarade, ističe se u IHS Markit. Prema njihovim rečima, cene koje se naplaćuju za robu i usluge „porasle su brzinom bez presedana“.

Prema istraživanju IHS Markit, brzo širenje aktivnosti nateralo je kompanije u Velikoj Britaniji da zapošljavaju radnike po najbržoj stopi u istoriji merenja ovih podataka, dok su kompanije iz evrozone angažovale dodatno osoblje po najvišoj stopi od avgusta 2018. godine.

  • Irena

    25.6.2021 #1 Author

    Ovo je kratkorocno ali treba iskoristiti sansu nesto napraviti i za kasnije

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...