Želja za jačanjem partnerstva

Najava poslovne saradnje Hrvatske i Južne Koreje

RegionU fokusuVesti

5.11.2021 08:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Najava poslovne saradnje Hrvatske i Južne Koreje Najava poslovne saradnje Hrvatske i Južne Koreje
Ulaganje južnokorejske kompanije Hyundai u Rimac automobile, donacije Vukovaru i Petrinji, rastući broj korejskih turista u Hrvatskoj i skromna trgovinska razmena osnova su saradnje... Najava poslovne saradnje Hrvatske i Južne Koreje

Ulaganje južnokorejske kompanije Hyundai u Rimac automobile, donacije Vukovaru i Petrinji, rastući broj korejskih turista u Hrvatskoj i skromna trgovinska razmena osnova su saradnje sa Južnom Korejom, potvrđeno je na poslovnom forumu Hrvatske i Južne Koreje u Zagrebu kroz vredne dogovore i potpisane sporazume, prenosi HRT.

Korejanci su Petrinji i Vukovaru već donirali vredne pošiljke Covid-19 testova i zaštitnih maski. S korejskom delegacijom u Zagreb je stigla i nova donacija zaštitnih maski dok u Seul kreću primerci hrvatskih vina, pršuta, meda, prirodne kozmetike.

„Pripremili smo uzorke hrvatskih proizvoda i brošure koje nosimo u Koreju kako bismo ih predstavili korejskim uvoznicima jer želimo povećati obim naše trgovinske razmene“, rekao je predsednik korejskog udruženja uvoznika Kvang-hi Hong (Kwang-hee Hong).

Hrvatska već izvozi transformatore na korejsko tržište, baš kao i proizvode Kraša, Belja, Zvijezde. Namera je da izvozimo
daleko više, slaže se dvadesetak preduzetnika okupljenih na skupu Privredne komore Hrvatske.

„Što se tiče korejskog tržišta mi smo tamo prisutni. Imali smo jedan mali kontejner od 6.500 litara vina koji smo izvezli i želimo još produbiti saradnju“, istakao je Darko Janković, vinar s Hvara.

„Proizvodimo prirodnu kozmetiku , mislim da možemo da sarađujemo jer imamo i mi inovativnu kozmetiku kao i oni, smatra Nika Brlečić Uroić, iz firme „Priroda leči“.

Korejski poslovni ljudi razmišljaju i o osnivanju Korejskog inovacijskog centra u Hrvatskoj.

„Razgovarao sam o toj ideji u Zagrebu ali i sa gradonačelnikom Pule. Volim Hrvatsku i želim da je promovišem u kongresnom centru na najvećem korejskom ostrvu gde uskoro otvaram gastro kutak“, izjavio je potpredsednik Korejskog inovacijskog Veća Kim Jung Riol (Kim Jung Ryool).

Pre pandemije ugostili smo 400.000 korejskih turista, a potpisivanjem sporazuma o saradnji turističkih agencija moglo bi ih biti još više.

„Nadamo se da će iduće godine broj turista rasti i da ćemo za nekoliko godina ostvariti rekordnu posećenost jer Korejanci žele putovati i upoznati Hrvatsku, naglasio je Oh Henry, predsednik korejskog udruženja turističkih agencija KATA.

HRT saznaje da bi se iduće godine mogla ponovo uspostaviti direktna avionska linija iz Seula za Hrvatsku na radost turista i poslovnih ljudi.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...