NAJBOGATIJE ZEMLJE NA SVETU POMAŽU NAJSIROMAŠNIJE NACIJE Zamrzavaju dužničke obaveze zbog korona virusa

IzdvajamoSvetVesti

16.4.2020 11:33 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

NAJBOGATIJE ZEMLJE NA SVETU POMAŽU NAJSIROMAŠNIJE NACIJE Zamrzavaju dužničke obaveze zbog korona virusa NAJBOGATIJE ZEMLJE NA SVETU POMAŽU NAJSIROMAŠNIJE NACIJE Zamrzavaju dužničke obaveze zbog korona virusa
Najbogatije zemlje na svetu složile su se da zamrznu dužničke obaveze siromašnih nacija, ubrzo nakon što je oko 20 evropskih i afričkih lidera uputilo... NAJBOGATIJE ZEMLJE NA SVETU POMAŽU NAJSIROMAŠNIJE NACIJE Zamrzavaju dužničke obaveze zbog korona virusa

Najbogatije zemlje na svetu složile su se da zamrznu dužničke obaveze siromašnih nacija, ubrzo nakon što je oko 20 evropskih i afričkih lidera uputilo zajednički apel da se pomogne odgovor na korona virus u Africi, istakavši da samo globalna pobeda koja u potpunosti uključuje Afriku može privesti pandemiju kraju.

Ministri finansija G-20, među kojima i SAD, Kine, Indije i drugih, rekli su da će odmah staviti na čekanje obaveze siromašnih država, javlja AP, prenosi Tanjug.

Ta mera ima za cilj da pomogne najsiromašnijim zemljama da usredsrede svoje troškove na zdravstvo i pomoć ugroženim ljudima u cilju suzbijanja epidemije.

U zajedničkom apelu koji su potpisali čelnici Francuske, Etiopije, Nemačke, Južne Afrike i drugih država, objavljenom u „Fajnenšel Tajmsu“, poziva se na dramatične mere koje uključuju momentalni moratorijum na sva plaćanja javnog i privatnog duga sve dok se ne završi pandemija.

Dok G-20 nije precizirao koliko će zemalja imati koristi, francuski ministar finansija Bruno Le Mer rekao je da 76 zemalja ima pravo na moratorijum, uključujući oko 40 u subsaharskoj Africi.

Isplate duga u vrednosti od 20 milijardi dolara koje će biti obustavljene, uključuju osam milijardi dolara kod privatnih kreditora i 12 milijardi dolara drugim zemljama, rekao je Le Mer.

Razmatra se i da bude zamrznut dug od 12 milijardi dolara kod multilateralnih institucija poput Svetske banke.

Zamrzavanje otplate duga trajaće do kraja ove godine i moglo bi da bude i produženo.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...