NAJPOZNATIJE GLOBALNE HAKERSKE GRUPE AKTIVNE I U SRBIJI Na njihovoj meti su najčešće državne i vojne institucije

Hi-techLifestyleSrbijaSvetVesti

27.10.2020 14:24 Autor: Marko Miladinović 0

NAJPOZNATIJE GLOBALNE HAKERSKE GRUPE AKTIVNE I U SRBIJI Na njihovoj meti su najčešće državne i vojne institucije NAJPOZNATIJE GLOBALNE HAKERSKE GRUPE AKTIVNE I U SRBIJI Na njihovoj meti su najčešće državne i vojne institucije
Od početka godine pa do prvog oktobra u Srbiji se skoro 33,7 odsto korisnika interneta suočilo sa barem jednim pokušajem hakera da im inficiraju... NAJPOZNATIJE GLOBALNE HAKERSKE GRUPE AKTIVNE I U SRBIJI Na njihovoj meti su najčešće državne i vojne institucije

Od početka godine pa do prvog oktobra u Srbiji se skoro 33,7 odsto korisnika interneta suočilo sa barem jednim pokušajem hakera da im inficiraju podatke malicioznim softverom. U pitanju je oko 4,6 miliona pojedinačnih incidenata, ističe Denis Legezo, viši istraživač bezbednosti u Globalnom timu za istraživanje i analizu (GReAT) kompanije Kaspersky.

Legezo je u okviru online konferencije „Odgovor biznisa na krize: kontinuitet i bezbednost“ u organizaciji Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS) predstavio globalnu statistiku hakerskih napada.

Prema njegovim rečima, broj napada u Srbiji u prvih devet meseci ove godine predstavlja pad u odnosu na prošlogodišnjih 40 odsto napadnutih korisnika. Međutim, to ne znači da je bilo manje pokušaja napada, već se prema očekivanjima povećala „internet higijena“ u odnosu na prethodne godine. Srpska statistika i dalje je lošija od Nemačke, gde je napadnuto otprilike 23 odsto korisnika.

U globalno najaktivnije hakerske grupe spadaju CactusPete, Sofacy i GazaTeam, kaže Legezo, a njihovi napadi bili su prisutni i u našoj zemlji. Kao najčešće mete napadača ističu se vladini i vojni entiteti, diplomatske ustanove, a zatim telekomunikacioni operateri i banke.

Na prvom mestu po uočenim nedozvoljenim aktivnostima izdvojena je grupa CactusPete, koja je napadala mete u Rusiji, Južnoj Koreji i Moldaviji. CactusPete je poznata i pod imenom Karma Panda i aktivna je još od 2013. godine. Njene mete najčešće obuhvataju vojne i diplomatske ustanove u istočnoj Evropi i Aziji. Drugi na ovoj svojevrsnoj top-listi negativaca je hakerski tim Sofacy, čije mete se nalaze na svim meridijanima. Sofacy je u posmatranom devetomesečnom periodu napao i pet meta u Srbiji.

Viktor Varga, ekspert iz kompanije Unicom Telecom, podseća da se napadi malicioznim softverom dešavaju neprestano. „Statističke mape pokazuju kao da smo u nekakvom globalnom internet ratu. Kada je reč o broju napada na kompanije, po mom iskustvu, postoje samo dve vrste njih – one koje su napadnute i one koje još uvek nisu svesne da su napadnute“, naglasio je Varga, i zaključio da direktori firmi ovaj problem pokušavaju da reše uglavnom nabavkom i primenom najmodernije tehnologije, što nije uvek najbolji način.

Naime, da bi se kompanije i pojedinci uspešno uhvatili u koštac sa sajber pretnjama, neophodan je holistički pristup, što podrazumeva angažovanje kadrova koji imaju veliko iskustvo u oblasti internet bezbednosti, navodi ovaj stručnjak.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...