GLOBALNO ISTRAŽIVANJE O PIVU

Najskuplje pivo u Kataru, najjeftinije u Južnoafričkoj republici

LifestyleSvetVestiZanimljivosti

1.3.2021 12:51 Autor: Redakcija Biznis.rs 3

Najskuplje pivo u Kataru, najjeftinije u Južnoafričkoj republici Najskuplje pivo u Kataru, najjeftinije u Južnoafričkoj republici
Prema istraživanju portala “Expensivity”, koje je obuhvatilo upoređenje cena piva u 58 zemalja sveta (poređenje je obuhvatilo cene u supermarketima i hotelskim barovima), najskuplje... Najskuplje pivo u Kataru, najjeftinije u Južnoafričkoj republici

Prema istraživanju portala “Expensivity”, koje je obuhvatilo upoređenje cena piva u 58 zemalja sveta (poređenje je obuhvatilo cene u supermarketima i hotelskim barovima), najskuplje pivo je u Kataru, gde u proseku košta 11,26 dolara po flaši. Za Katar važi i pravilo da je potrebna specijalna dozvola da bi mogli da kupite ovo alkoholno piće. Kao obrazloženje za ovako visoku cenu piva, navodi se i činjenica da je Katar uveo porez od 100 odsto na uvoz alkohola uoči Svetskog prvenstva u fudbalu koje će se u toj zemlji održati 2022. godine.

Najjeftinije pivo, prema ovom istraživanju u 58 zemalja sveta je u Južnoafričkoj republici gde flaša piva od 330 mililitara košta u proseku 1,68 američkih dolara.

Na rang listi po najvećoj potrošnji piva, na prvom mestu je Češka, u kojoj svaki stanovnik popije u proseku 468 flaša piva godišnje.

Sa druge strane, na rang listi država koje najviše troše novca za pivo, na prvom mestu je Nemačka, gde svaki građanin godišnje potroši skoro 2.000 dolara na pivo.

Među 58 zemalja sveta u kojima je sprovedeno ovo istraživanje su i dve zemlje regiona. Stanovnici Bosne i Hercegovine našli su se na osmom mestu rang liste najvećih pivopija, jer uz prosečnu cenu flaše piva od oko dva dolara, oni godišnje troše po glavi stanovnika oko 650 dolara za pivo.

Severna Makedonija, pak uz prosečnu cenu flaše piva od 2,34 dolara, godišnje po glavi stanovnika troši oko 310 dolara na pivo.

  • N.N

    1.3.2021 #1 Author

    Veoma zanimljivo.

    Odgovori

  • Snežana

    1.3.2021 #2 Author

    A gde smo mi tu…

    Odgovori

  • Ljilja

    1.3.2021 #3 Author

    Imamo i mi kvalitetno pivo samo je Kororna pogodile sve male proizvođače Kraft piva. Nadam se da će uspeti da nastave proizvodnju i da opstanu uprkos Koroni.A ako porez utiče na cenu piva onda je tu sve vrlo jasno….cena piva u Kataru nije realna….Nemac potroši 2000 dolara na pivo…eto standard kome težimo…koliko tek potroše na knjige i odeću…

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...