NAJSKUPLJI STRIP NA SVETU Crtež Tintina prodat za 3,1 milion dolara

KulturaLifestyleSvetVesti

15.1.2021 11:01 Autor: Marko Miladinović 0

NAJSKUPLJI STRIP NA SVETU Crtež Tintina prodat za 3,1 milion dolara NAJSKUPLJI STRIP NA SVETU Crtež Tintina prodat za 3,1 milion dolara
Na aukciji u Parizu jedan crtež Belgijanca Eržea (Hergé, pravo ime Georges Remi), na kome je prikazan popularni Tintin prodat je za 3,1 milion... NAJSKUPLJI STRIP NA SVETU Crtež Tintina prodat za 3,1 milion dolara

Na aukciji u Parizu jedan crtež Belgijanca Eržea (Hergé, pravo ime Georges Remi), na kome je prikazan popularni Tintin prodat je za 3,1 milion dolara. Time je ovo delo postalo istorijski najvredniji artikal iz oblasti stripske umetnosti, prestigavši prethodni rekord koji su držali prvi broj Betmena iz 1939. godine i još jedan Tintin, sa oko tri miliona.

Eržeov crtež ponuđen je na aukciji kuće Articurial. Na njemu je, tehnikom tuša, gvaša i akvarela, prikazana prva verzija naslovne strane za petu epizodu Tintina „Plavi lotos“ (Le Lotus bleu) iz 1934. godine.

U toj epizodi hrabri mladi novinar i njegov verni pas Sneško putuju u Kinu koja je pod japanskim napadom 1931. godine.

Na naslovnoj strani se vidi crveni zmaj na crnoj pozadini kako plaši Tintina i njegovog psa, a zanimljivo je da je ta varijanta odbijena jer nije mogla da bude kvalitetno reprodukovana tehnikom tadašnje štampe, pa je na kraju objavljena opcija na kojoj su boje zmaja i pozadine obrnute.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...