NAJVEĆA FABRIKA ZA PRERADU SOJE DOBIJA KREDIT OD EBRD Sojaproteinu 25 miliona evra

AgrobiznisBiznisEUSrbijaVesti

30.10.2020 18:13 Autor: Marija Jovanović 1

NAJVEĆA FABRIKA ZA PRERADU SOJE DOBIJA KREDIT OD EBRD Sojaproteinu 25 miliona evra NAJVEĆA FABRIKA ZA PRERADU SOJE DOBIJA KREDIT OD EBRD Sojaproteinu 25 miliona evra
Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je kredit od 25 miliona evra za Sojaprotein, vodećeg domaćeg proizvođača sojinih koncentrata. Finansiranje EBRD koristiće... NAJVEĆA FABRIKA ZA PRERADU SOJE DOBIJA KREDIT OD EBRD Sojaproteinu 25 miliona evra

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) obezbedila je kredit od 25 miliona evra za Sojaprotein, vodećeg domaćeg proizvođača sojinih koncentrata.

Finansiranje EBRD koristiće se za proširenje proizvodnih pogona kompanije, kao i za refinansiranje duga, saopštio je EBRD. Cilj zajma je jačanje agrobiznis potencijala Srbije, a Rajfajzen banka Beograd daće paralelni zajam u istom iznosu od 25 miliona evra kao deo projekta.

Sojaprotein će proširiti proizvodnju kako bi zadovoljila sve veću potražnju međunarodnih kupaca. Očekuje se da će se potražnja na tržištu za sastojcima na bazi soje i dalje povećavati zbog veće potražnje potrošača za biljnim alternativama mesnim proizvodima. EBRD navodi da je Sojaprotein u dobrom položaju da kapitalizuje takav rast.

Foto: MK Group

Sojaprotein je najveća fabrika za preradu soje u Srbiji, a po raznovrsnosti i kvalitetu proizvoda, kao i kapacitetu prerade od 250.000 tona godišnje, spada u najznačajnije prerađivače NON-GMO soje u Evropi.

Ova kompanija ima širok spektar proizvoda od soje, od proteinskih do uljarskih, koji svoju primenu nalaze u prehrambenoj industriji (mesnoj, pekarskoj, konditorskoj, pasta industriji), farmaceutskoj industriji i ishrani životinja.

Evropska banka za obnovu i razvoj
Foto: EBRD

Firma posluje u okviru srpske agrobiznis kompanije Viktorija grupe, koju je nedavno kupila MK grupa, dugogodišnji je partner EBRD.

EBRD će finansiranjem podržati MK grupu da dalje razvija svoje proizvodne kapacitete i izvozni potencijal.

EBRD je vodeći institucionalni investitor u Srbiji, koji je do danas uložio više od 6,3 milijarde evra u 277 projekata u zemlji. Samo u 2020. banka je uložila 480 miliona evra u 26 projekata u Srbiji.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...