Pobednici pandemije potvrdili rast u drugom kvartalu

Najveće tehnološke kompanije zaradile više od 50 milijardi dolara

BiznisNovacSvetVesti

28.7.2021 11:49 Autor: Vladimir Jokanović 0

Najveće tehnološke kompanije zaradile više od 50 milijardi dolara Najveće tehnološke kompanije zaradile više od 50 milijardi dolara
Tehnološke kompanije Apple, Microsoft i Alphabet, koji je vlasnik kompanije Google, prijavile su zajedničku dobit od oko 57 milijardi dolara u drugom kvartalu tekuće... Najveće tehnološke kompanije zaradile više od 50 milijardi dolara

Tehnološke kompanije Apple, Microsoft i Alphabet, koji je vlasnik kompanije Google, prijavile su zajedničku dobit od oko 57 milijardi dolara u drugom kvartalu tekuće godine, naglašavajući svoj uticaj i uspeh u preoblikovanju načina života.

Iako ove kompanije zarađuju na različite načine, njihovi poslovni rezultati poslužili su kao još jedan pokazatelj na uticaj koji imaju i podsetnik zašto vladini regulatori sve više brinu da su one postale previše moćne, prenosi Business Standard. Ogroman profit koji je ostvarila svaka od ovih kompanija potvrđuje zašto je njihova zajednička tržišna vrednost 6.400 milijardi dolara, što je dvostruko više nego na početku pandemije pre 16 meseci.

I-Phone 12, prvi model telefona kompanije Apple sposoban za povezivanje na 5G mrežu, svojom dobrom prodajom, koja je porasla za 60 odsto, ključno je doprineo povećanju kvartalnog prihoda i dobiti, prenosi FT. Njegova prodaja zabeležila je treći uzastopni kvartalni rast, koji je dvocifren u odnosu na prethodnu godinu.

Apple iphone
Foto: Tanjug/AP

Kompanija je u periodu april-jun zaradila 21,7 milijardi dolara ili 1,30 dolara po akciji, gotovo udvostručujući dobit ostvarenu u istom periodu prošle godine i premašujući stručne prognoze. Njen prihod porastao je za 36 odsto na 81,4 milijarde dolara.

Izvršni direktor kompanije Apple, Tim Kuk (Tim Cook) požalio se tokom predstavljanja kvartalnog izveštaja da stalno širenje delta varijante korona virusa stvara neizvesnost u daljem poslovanju ove godine. Apple je zbog širenja virusa odložio planirani povratak zaposlenih u kancelarije u septembru.

Izvor: Google

I-phone 12, koji je na tržištu od prošle jeseni, postao je najpopularniji Apple model u poslednjih nekoliko godina. Od njegove prodaje kompanija je ostvarila prihod od blizu 40 milijardi dolara. Apple služba za usluge ostvarila je 33 procentni rast prihoda od aplikacija u odnosu na prošlu godinu, odnosno 17,5 milijardi dolara.

Iako Apple očekuje rast prihoda za 10 odsto u tekućem kvartalu, rukovodstvo kompanije zabrinuto je zbog problema sa nabavkom delova. Pred kompanijom je izazov predstavljanja novog modela zbog nestašice računarskih čipova i drugih ključnih delova, zbog čega bi promocija mogla da bude odložena.

Zarada kompanije Google značajno se poboljšala u odnosu na prošlu godinu kada je pandemija usporila potrošnju i oglašavanje. Zahvaljujući rastu potražnje za oglašavanjem, Alphabet je tokom prethodnog tromesečja zaradio 18,53 milijarde dolara, odnosno 27,26 dolara po akciji, što je gotovo trostruko povećanje u odnosu na prošlogodišnju zaradu.

Izvor: FT

Prihod kompanije Google od oglašavanja porastao je za 69 procenata na 50,44 milijarde dolara. Prema rečima izvršnog direktora Sundara Pičaja (Sundar Pichai) rast je posledica plime internetskih aktivnosti među potrošačima i preduzećima.

Maloprodaja, zajedno sa oglasima za putovanja i zabavu, najviše je doprinela povećanju prihoda, saopštila je kompanija. Ukupan prihod porastao je za 62 odsto u odnosu na prošlu godinu na 61,88 milijardi dolara. Akcije Alphabeta ojačale su za 5,1 odsto nakon predstavljanja kvartalnog izveštaja.

Zgrada Majksorofta
Foto: Pixabay.com

Microsoft je izvestio o fiskalnoj dobiti od 16,5 milijardi dolara u kvartalu koji je okončan 30. juna, što je povećanje od 21 odsto u odnosu na isto vreme prošle godine. Neto prihodom od 2,17 dolara po akciji Microsoft je nadmašio očekivanja stručnjaka sa Wall Streeta, koji su predvideli zaradu od 1,91 dolar po akciji i prihod od 44,1 milijardu dolara.

Profit Microsofta raste tokom čitavog perioda pandemije zahvaljujući stalnoj potražnji za softverom i uslugama računarstva u oblaku (cloud) za rad i učenje na daljinu. Akcije kompanije porasle su za oko jedan odsto nakon predstavljanja kvartalnog izveštaja.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...