Podaci Državnog zavoda za statistiku

Najveći rast hrvatske industrije od 2016. godine

EURegionVesti

5.5.2021 09:07 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Najveći rast hrvatske industrije od 2016. godine Najveći rast hrvatske industrije od 2016. godine
Hrvatska industrija je u svim sektorima zabeležila rast u prvom kvartalu, a godišnja stopa rasta je najviša od decembra 2016. godine, objavio je Državni... Najveći rast hrvatske industrije od 2016. godine

Hrvatska industrija je u svim sektorima zabeležila rast u prvom kvartalu, a godišnja stopa rasta je najviša od decembra 2016. godine, objavio je Državni zavod za statistiku.

Zavod je objavio statističke podatke za industriju u prvom kvartalu 2021. godine, koji pokazuju očekivani mesečni rast od 3,4 odsto, a kalendarski prilagođena industrijska proizvodnja je porasla za 9,9 odsto.

Najveći porast od 11,6 odsto je doživeo energetski sektor, prenosi portal SEEBiz.

Dvocifrenu stopu rasta beleže i drugi sektori, kao što su trajni proizvodi za široku potrošnju (18,8), kapitalni proizvodi (15,7), trajni proizvodi za široku potrošnju (10,7), intermedijarni proizvodi (10,4).

Prerađivačka industrija koja čini 80 odsto ukupne proizvodnje u prvom kvartalu je porasla za 3,7 odsto.

Kako prenosi SEEBiz, poslednji podaci pokazuju optimistična očekivanja o snažnom oporavku hrvatske privrede uprkos visokoj neizvesnosti.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...