Najnovije poslovne vesti Biznis.rs
Potrošači u Rusiji žele srpske proizvode

Najveći ruski trgovinski lanac organizuje „Dane Srbije“

BiznisPoslovanjeSrbijaSvetVesti

11.6.2021 16:28 Autor: Nikola Nedeljković 1

Najveći ruski trgovinski lanac organizuje „Dane Srbije“ Najveći ruski trgovinski lanac organizuje „Dane Srbije“
Ruski trgovinski lanac X5 planira da u svojim maloprodajnim objektima proširi asortiman robe iz Srbije, jer naši potrošači prepoznaju kvalitet srpskih proizvoda, najavila je... Najveći ruski trgovinski lanac organizuje „Dane Srbije“

Ruski trgovinski lanac X5 planira da u svojim maloprodajnim objektima proširi asortiman robe iz Srbije, jer naši potrošači prepoznaju kvalitet srpskih proizvoda, najavila je danas u Moskvi direktorka otkupa X5 zadužena za Severozapadni region Veronika Jaroslavceva.

Kako je objavljeno na sajtu Privredne komore Srbije (PKS), ona je nakon sastanka sa predstavnicima PKS istakla da potrošači u Rusiji cene ukus i tehnologiju naše proizvodnje, da prodaja proizvoda iz Srbije raste i da je želja ovog lanca da uključi nove artikle u svoje prodavnice poput vina, konditora, zimnice.

„Uvoz proizvoda iz Srbije od strane ovog najvećeg ruskog maloprodajnog lanca, u prva četiri meseca ove godine skočio je za 50 odsto u odnosu na isti lanjski period i iznosio 20 miliona dolara. Očekuje se da do kraja godine dostigne 60 miliona dolara“, rekao je direktor Predstavništva PKS u Moskvi Dejan Delić.

Prema njegovim rečima, predloženo je da se u maloprodajnim objektima X5 organizuju „Dani Srbije“ u okviru kojih bi se promovisali srpski proizvodi, a očekuje se i poseta delegacije predstavnika X5 kao i drugih vodećih ruskih trgovinskih lanaca i distributera i razgovori sa predstavnicima naših kompanija.

„Važno nam je da održavamo dobre i sigurne kontakte sa ruskim trgovinskim lancima i iskusnim distributerima kao što je ‘Srpski trgovinski dom’ iz Sankt Peterburga, koji plasira našu mineralnu vodu, sireve, mesne prerađevine i zamrznuto povrće, sokove“, ukazao je Delić.

X5 ima više od 17.000 prodajnih objekata u tri formata, a zauzima 12 odsto ruskog tržišta, dok sam Severozapadni okrug obuhvata 11 ruskih regiona i više od 13 miliona potrošača.

U prva četiri meseca ove godine, srpski izvoz u Rusiju je povećan za 11 odsto u odnosu na isti lanjski period i iznosio je 348 miliona dolara.

Istovremeno je uvoz smanjen za 54 odsto i vredeo je 400 miliona dolara.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...