NORVEŠKA INVESTICIJA U OBNOVLJIVE IZVORE ENERGIJE

Najveći svetski državni fond postaje suvlasnik vetroparka u Holandiji

BiznisEkologijaInfrastrukturaInvesticijeNovacSvetU fokusuVesti

8.4.2021 11:25 Autor: Vladimir Jokanović 0

Najveći svetski državni fond postaje suvlasnik vetroparka u Holandiji Najveći svetski državni fond postaje suvlasnik vetroparka u Holandiji
Norveški državni fond vredan 1.300 milijardi dolara, najveći u svetu, potvrdio je svoje prvo ulaganje u infrastrukturu obnovljivih izvora energije u okviru diverzifikacije kao... Najveći svetski državni fond postaje suvlasnik vetroparka u Holandiji

Norveški državni fond vredan 1.300 milijardi dolara, najveći u svetu, potvrdio je svoje prvo ulaganje u infrastrukturu obnovljivih izvora energije u okviru diverzifikacije kao dela globalnih napora u borbi protiv klimatskih promena. Reč je o otkupu 50 odsto udela u priobalnom vetroparku Borsel u Holandiji od danske kompanije Orsted za 1,375 milijardi evra.

Prema potpisanom ugovoru transakcija bi trebalo da bude obavljena u narednim mesecima, a Orsted će ostati suvlasnik i nastaviće da upravlja vetroparkom. Ogranak norveške Centralne banke (NBIM) koji upravlja Fondom, saopštio je da je Borsel druga po veličini operativna vetroelektrana na svetu, kapaciteta 752 megavata. Ona može proizvesti dovoljno energije za godišnju potražnju za električnom energijom za oko milion holandskih domaćinstava, prenosi Forbes.

Foto: Youtube screenshot

Fond ima mandat norveškog parlamenta da ulaže do dva odsto svoje imovine u projekte obnovljivih izvora energije. Parlament je 2019. prvi put dozvolio Fondu da investira u obnovljivu energiju. Fond je osnovan 1990. godine kao sredstvo za investiranje ogromnih norveških prihoda od nafte i gasa, a do sada je ulagao samo u akcije, obveznice i nekretnine.

Norveški državni fond je vlasnik akcija u oko 9.000 kompanija širom sveta, uključujući Apple, Microsoft i Samsung i poseduje oko 1,4 odsto akcija u svim svetskim kompanijama koje se kotiraju na berzi. NBIM navodi da je konkurentska prednost Fonda u tome što je veliki, a da u području obnovljive energije i diverzifikaciji vidi mnogo prilika za napredak. Fond je generisao 123 milijardi dolara prinosa u 2020. godini.

Foto: Youtube screenshot

Drugi državni fondovi takođe ulažu u projekte čiste energije, a prema navodima NBIM, Fond ima poteškoće da identifikuje pogodne obnovljive izvore ulaganja zbog jake konkurencije i neprivlačnih cena. Fond ima nameru da ulaže u projekte čiste energije u Evropi i SAD. Analitičari međutim ocenjuju da su državni fondovi spori u prelasku na finansiranje obnovljivih izvora energije, navodeći da su u 2020. direktno uložili 10,26 milijardi dolara u industriju fosilnih goriva, a 1,17 milijardi u obnovljive izvore.

Globalno takmičenje za energiju vetra se zaoštrilo, jer su se i svetske naftne kompanije okrenule ulaganjima u obnovljive izvore energije, a Fond ima odobrenje Parlamenta da između 2020. i 2022. uloži 12 milijardi dolara u vetroparkove i solarne farme u SAD i Evropi. Menadžment fonda ističe da želi da se posveti velikim transakcijama kako ne bio trošio vreme na male projekte. U izgledu su nova udruživanja sa Orstedom i nekolicinom drugih odabranih preduzeća.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...