NAJVEĆI VOJNI BUDŽET U ISTORIJI UJEDINJENOG KRALJEVSTVA Zašto Britanci ulažu dodatnih 18 milijardi evra u vojsku?

SvetVesti

19.11.2020 09:08 Autor: Marko Miladinović 0

NAJVEĆI VOJNI BUDŽET U ISTORIJI UJEDINJENOG KRALJEVSTVA Zašto Britanci ulažu dodatnih 18 milijardi evra u vojsku? NAJVEĆI VOJNI BUDŽET U ISTORIJI UJEDINJENOG KRALJEVSTVA Zašto Britanci ulažu dodatnih 18 milijardi evra u vojsku?
Jedno od najvažnijih obećanja u predizbornom manifestu britanske Konzervativne partije danas će biti ispunjeno kada se premijer Boris Džonson bude obratio naciji. Kako prenosi... NAJVEĆI VOJNI BUDŽET U ISTORIJI UJEDINJENOG KRALJEVSTVA Zašto Britanci ulažu dodatnih 18 milijardi evra u vojsku?

Jedno od najvažnijih obećanja u predizbornom manifestu britanske Konzervativne partije danas će biti ispunjeno kada se premijer Boris Džonson bude obratio naciji.

Kako prenosi BBC, u naredne četiri godine vojni budžet kraljevstva biće povećan za 16 milijardi funti (17,8 milijardi evra), odnosno četiri milijarde godišnje, na već odobreni budžet ministarstva odbrane od 40 milijardi funti za 2021. godinu.

To je povećanje od 10 odsto i probijanje tridesetogodišnjeg rekorda u trošenju na opremanje i modernizovanje vojske Ujedinjenog Kraljevstva.  

Džonson je najavio svoje obraćanje objašnjenjem da “zaštita kraljevstva mora biti prioritet” u vreme korona krize.

Britanski mediji pretpostavljaju da će dodatna finansijska sredstva biti odvojena za dalju tehnološku transformaciju vojske.

Vlada je saopštila da će biti osnovana nova agencija za veštačku inteligenciju, i da će pare iz budžeta takođe da budu uložene u druge projekte za odbranu od softverskih i svemirskih pretnji. Ta ulaganja dovešće do kreiranja novih 40.000 radnih mesta, kažu iz britanskog vojnog ministarstva.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...