Prema rezultatima hrvatske Finansijske agencije za 2020. godinu

Najveću neto dobit ostvarili su preduzetnici iz Zagreba, Osijeka i Varaždina

NovacPoslovanjePreduzetnikRegionVesti

13.9.2021 10:37 Autor: Redakcija Biznis.rs 0

Najveću neto dobit ostvarili su preduzetnici iz Zagreba, Osijeka i Varaždina Najveću neto dobit ostvarili su preduzetnici iz Zagreba, Osijeka i Varaždina
Preduzetnici iz Zagreba, Osijeka i Varaždina ostvarili su najveću konsolidovanu neto dobit prošle godine i vodeći su na listi 10 gradova s najvećom zaradom... Najveću neto dobit ostvarili su preduzetnici iz Zagreba, Osijeka i Varaždina

Preduzetnici iz Zagreba, Osijeka i Varaždina ostvarili su najveću konsolidovanu neto dobit prošle godine i vodeći su na listi 10 gradova s najvećom zaradom u Hrvatskoj, pokazuje analiza koju je objavila Finansijska agencija (Fina).

Među top deset gradova prema kriterijumu neto dobiti nalaze se još Karlovac, Sveta Nedelja, Rijeka, Čakovec, Solin, Vukovar i Kutina.

Konsolidovana neto dobit preduzetnika u top 10 gradova prošle godine je iznosila 16,6 milijardi kuna, dok je konsolidovana neto dobit svih preduzetnika u Hrvatskoj bila 20,97 milijardi kuna.

U navedenih top deset gradova tokom 2020. godine bilo je 62.365 preduzetnika, a zapošljavali su 493.716 radnika.

Analiza podataka po gradovima potvrđuje veliku koncentraciju poslovanja preduzetnika, obveznika poreza na dobit, na 10 najvećih gradova koji su od ukupnog preduzetništva u 2020. godini imali 44,9 odsto broja preduzetnika, 52,1 odsto broja zaposlenih, 62,8 odsto ukupnih prihoda, te 79,1 odsto neto dobiti, prenosi Jutarnji list.

Razlog tome, kako navode iz Fine, je prvenstveno zbog udela preduzetnika sa sedištem u Zagrebu. Naime, zagrebački preduzetnici, njih 46.347 s 369.080 zaposlenih, ostvarili su najveću neto dobit, od 12,2 milijarde kuna, što je 73,5 odsto neto dobiti svih preduzetnika u zemlji.

Dobrim rezultatima preduzetnika sa sedištem u Zagrebu, prema podacima Fine, najviše je doprinela Hrvatska elektroprivreda (HEP). S druge strane, rezultatima Osijeka najviše je doprinela kompanija Žito, u Varaždinu Zagorje-tehnobeton, a u Karlovcu HS Produkt.

Nema komentara. Budite prvi koji će ostaviti komentar.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...