Cena nafte u uzlaznom trendu

Najviša cena nafte u poslednjih sedam godina

SvetVesti

11.10.2021 08:49 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Najviša cena nafte u poslednjih sedam godina Najviša cena nafte u poslednjih sedam godina
Akcije američke sirove nafte WTI preskočile su cenovni nivo od 80 dolara, najviši od 2014. godine. Šestomesečno zatvaranje privrede vraća se kao bumerang, a... Najviša cena nafte u poslednjih sedam godina

Akcije američke sirove nafte WTI preskočile su cenovni nivo od 80 dolara, najviši od 2014. godine.

Šestomesečno zatvaranje privrede vraća se kao bumerang, a iluzorno je očekivati da će sve biti isto kao pre. To se posebno odnosi na sektor energetike, gde skok cena diktira tržište. Nije moguće prilagoditi obim proizvodnje preko noći, za to je, kako se pretpostavlja, potrebno nekoliko meseci, a u međuvremenu skok cena energetskog sektora, uticaće na veća odstupanja na robnim tržištima, prenosi Seebiz.eu.

Potražnja za sirovom naftom naglo je skočila, a proizvođačima će trebati neko vreme da na tržištu uspostave ravnotežu
većom proizvodnjom.

Uprkos snažnom rastu potražnje, početkom prošle nedelje Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njeni saveznici predvođeni Rusijom odlučili su da će u novembru povećati proizvodnju za samo 400 hiljada barela dnevno, prema ranijem dogovoru.

Cene su ove godine već porasle više od 50 odsto, pojačavajući inflatorne pritiske, pa veliki potrošači, poput SAD i Indije, strahuju da bi poskupljenje moglo zaustaviti oporavak privrede. Stoga su pozvali OPEC da značajnije poveća proizvodnju.

Zajednički tehnički odbor grupe OPEC+ procenio je u julu da će tržištu ove godine nedostajati 1,1 milion barela nafte dnevno, a u idućoj godini manjak bi se mogao popeti i na 1,4 miliona barela dnevno.

Članice OPEC-a su pod pritiskom da osetnije povećaju snabdevanje, ali strahuju da bi oporavak potražnje mogao omesti četvrti talas pandemije, poručeno je iz OPEC-a.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...