Prosečne mesečne zakupnine porasle su 4,6 odsto na 968 funti

Nakon 13 godina zabeležen najveći rast cena stanova za izdavanje u Velikoj Britaniji

NekretnineNovacSvetVesti

16.11.2021 18:32 Autor: Redakcija Biznis.rs 1

Nakon 13 godina zabeležen najveći rast cena stanova za izdavanje u Velikoj Britaniji Nakon 13 godina zabeležen najveći rast cena stanova za izdavanje u Velikoj Britaniji
Kirije u Velikoj Britaniji porasle su nakon 13 godine, i to je najveći rast cena nekretnina za izdavanje od 2008. godine. Kao razlog povećanja... Nakon 13 godina zabeležen najveći rast cena stanova za izdavanje u Velikoj Britaniji

Kirije u Velikoj Britaniji porasle su nakon 13 godine, i to je najveći rast cena nekretnina za izdavanje od 2008. godine. Kao razlog povećanja navodi se povratak života ljudi u normalu nakon što je Covid-19 malo posustao.

Prosečne mesečne zakupnine u Velikoj Britaniji porasle su 4,6 odsto na 968 funti (1.303 dolara) u periodu od septembra prošle godine do devetog meseca u 2021, prema Zoopla Indeksu najma. Najveći porast zakupnina bio je na jugozapadu zemlje gde su cene porasle za devet odsto na prosečnih 860 funti. Nasuprot tome, londonski stanodavci su povećali cene za 1,6 procenata na 1.592 funte.

Nakon što je britanska vlada ukinula većinu blokada prouzrokovanih pandemijom, to je podstaklo mnoge iznajmljivače da potraže stan.

„Privatni stanovi koji se izdaju u zakup ponovo su na tržištu nakon nekoliko uzastopnih zatvaranja. To je uticalo na nivo potražnje, i on se sada u velikim gradovima povećava, posebno od strane studenata i radnika koji dolaze u grad“, rekla je Grain Gilmor (Gráinne Gilmore), šefica istraživanja za Zoopla, u saopštenju za javnost.

Brojne poreske promene od 2016. godine naterale su investitore koji kupuju i iznajmljuju nekretnine da napuste tržište, smanjujući ponudu kuća za iznajmljivanje, navodi Zoopla.

Iako iznos ulaganja u kuće koje se namenski prave za iznajmljivanje raste, „to je još uvek veoma mali deo tržišta i još uvek neće početi da popunjava prazninu koju su vlasnici stanova ostavljali godinama“, navodi se u izveštaju.

  • IVAN

    2.11.2022 #1 Author

    Nije to nikakvo iznenadjenje vise

    Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...