SVETSKI MEDIJI PIŠU O IMUNIZACIJI U SRBIJI

Naša zemlja ubedljivo ispred zemalja EU po stopi vakcinacije

LifestyleSrbijaSvetVestiZdravlje

2.2.2021 19:17 Autor: Vladimir Jokanović 1

Naša zemlja ubedljivo ispred zemalja EU po stopi vakcinacije Naša zemlja ubedljivo ispred zemalja EU po stopi vakcinacije
Srbija je druga na Starom kontinentu po broju vakcinisanih protiv korona virusa na 100 stanovnika odmah iza Velike Britanije, koja je kampanju masovne imunizacije... Naša zemlja ubedljivo ispred zemalja EU po stopi vakcinacije

Srbija je druga na Starom kontinentu po broju vakcinisanih protiv korona virusa na 100 stanovnika odmah iza Velike Britanije, koja je kampanju masovne imunizacije započela u decembru. U svetu je do sada upotrebljeno više od 101 milion doza vakcina u 69 država, a relativno najviše u Izraelu.

Srbija je ispred svih država Evropske unije prema broju vakcinisanih osoba na 100 stanovnika, navodi Financial Times, dodajući da je reč o prvim dozama vakcine. Britanski dnevnik, kao i mnogi drugi ugledni mediji, poput američkog Bloomberga ističu da je Srbija uspela da se izdvoji na liderskoj poziciji zahvaljujući svestranoj spoljnoj politici, koja se oslanja na istok i zapad.

Foto: Emerging Europe

Ovaj medij navodi da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić uzdržao od horskih kritika na račun Kine, pa zbog toga zemlja može da računa na kinesku podršku, kao i na početku pandemije. Najveći broj od ukupno 1,1 milion doza vakcina protiv korona virusa stigao je u Srbiju upravo iz Kine.

Diplomat ocenjuje da je Vučić u martu 2020. rekao da „evropska solidarnost ne postoji“ i da „jedino Kina može pomoći Srbiji u borbi protiv virusa“ Covid-19, kao i da je on 16. januara u Beogradu lično dočekao avion sa milion doza kineske vakcine Sinopharm.

Srbija je ostvarila stopu od 6,3 vakcinisanih na 100 stanovnika, odnosno 6,3 odsto, što je za više od 50 odsto više od prve sledeće evropske zemlje, Rumunije, u kojoj je vakcinisano oko četiri odsto stanovništva. Podaci koje je preneo Financial Times usklađeni su sa statistikama Univerziteta Oxford, prenele su agencije.

U svetu je trenutno u upotrebi sedam cepiva protiv korona virusa, a vakcinacija je najdalje odmakla u Izraelu, gde je vakcinisano ne manje od polovine od oko devet miliona stanovnika. Na drugom mestu su UAE sa oko 35 vakcinisanih na 100 stanovnika, a Velika Britanija je treća sa 14,7.

Srbija je na 7. mestu u svetu, a iza nje je Malta koja ima 5,5 vakcinisanih na 100 stanovnika, dok je Nemačka na 20. mestu sa 3,1 vakcinisanih osoba na 100 stanovnika. Slovenija je na 13. mestu sa 3,7 vakcinisanih na 100 građana. Podsetimo, vakcinacija u EU kasni zbog nedovoljno velikog obima isporuke vakcina.

Američka farmaceutska kompanija Pfizer saopštila je da u 2021. godini očekuje 15 milijardi dolara prihoda od prodaje vakcine protiv korona virusa, prenosi CNBC. Vakcina protiv korona virusa, koju Pfizer proizvodi zajedno sa nemačkom kompanijom BioNTech, prva je koja je odobrena za hitnu upotrebu u SAD.

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Biznis.rs newsletter

Prijavite se na biznis.rs newsletter i budite uvek u toku sa najnovijim finansijskim i ekonomskim temama značajnim za društveni razvoj.

Loading...